Ztratili jste firmě notebook? Přišla o 220 tisíc korun

ČTK ČTK
7. 10. 2013 17:10
Průměrná cena ztraceného počítače i dat klesá, vyplývá z průzkumu společnosti Intel.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Při ztrátě firemního notebooku utrpí tuzemské podniky škodu v průměru kolem 220 tisíc korun. Je to o šest procent méně než před dvěma roky. Průměrná cena samotného ztraceného počítače klesla z 33 tisíc na 30 tisíc korun, hodnota ztracených dat se snížila o 11 tisíc na 190 tisíc korun. Vyplývá to z průzkumu společnosti Intel mezi 144 tuzemskými podniky.

Více než polovina ukradených notebooků se dostala do nepovolaných rukou bez jakéhokoli systému na ochranu dat. Pro firmy jsou mnohem cennější data než samotná zařízení, maximální škodu, která může nastat ztrátou dat, firmy vyčíslují na bezmála 1,2 milionu korun. Většinu firem tak může ztráta jednoho notebooku, zejména pokud jde o vedoucího pracovníka, dostat do existenčních potíží.

Firemní notebooky se nejčastěji ztrácejí při cestování. Na letištích, nádražích, parkovištích nebo v dopravních prostředcích se ztratil každý druhý přenosný počítač.

Ani ve firmě není v bezpečí

"Jakmile opouští mobilní zařízeni firmu, je riziko výrazně vyšší. Ale ani když zůstává notebook ve firmě, není v naprostém bezpečí. Svědčí o tom například překvapivě více než třetina notebooků ukradených přímo v polských firmách, o mnoho lépe to nedopadlo ani v českých firmách, kde se na pracovišti ztrácí každý třetí notebook. O něco bezpečněji je ve firmách maďarských a slovenských, kde je to kolem pětiny případů," uvedl obchodní manažer Intelu Evžen Pavlovský. V amerických firmách takto zmizelo jen 12 procent notebooků.

Maximální škoda, která ve firmě mohla ztrátou notebooku vzniknout, se vyšplhala v Česku na 1,37 milionu korun, na Slovensku pak na 1,3 milionu. Polské firmy maximální škodu vyčíslily na 1,14 milionu a maďarské na 920 tisíc korun.

Ačkoliv si firmy rizika ztráty dat uvědomují, stále nedělají dostatek pro jejich zabezpečení. V otázce po zabezpečení proti krádeži se firemní respondenti ze všech zemí přiznávají, že více než polovina ukradených dat se dostala do nepovolaných rukou bez jakéhokoli systému na jejich ochranu.

 

Právě se děje

Další zprávy