Windows Blue: Osmičky se dočkají velké aktualizace

tl
28. 3. 2013 10:30
Chystaný update přinese nový Internet Explorer, vyšší výkon a lepší prostředí
Podle zástupců Microsoftu se Windows 8 stanou nejvýznamnějším výrobkem od doby, co skupina uvedla Windows 95. Naposledy představila americká společnost nový software v roce 2009.
Podle zástupců Microsoftu se Windows 8 stanou nejvýznamnějším výrobkem od doby, co skupina uvedla Windows 95. Naposledy představila americká společnost nový software v roce 2009. | Foto: MICROSOFT

Microsoft oficiálně potvrdil, že pracuje na velkém updatu pro Windows 8 s označením Windows Blue. O této aktualizaci se už týdny spekulovalo a před několika dny se na internetu dokonce objevila její pracovní verze ke stažení.

O Windows Blue Microsoft promluvil v rámci pozvání na červnovou vývojářskou konferenci, která proběhne v San Franciscu. Je tedy pravděpodobné, že update bude poprvé představen právě tam.

Podle neoficiálních informací by měl být k dostání do konce letních prázdnin.

Upravené prostředí a zrychlený výkon

Podle toho, co ukázala uniklá pracovní verze, by Windows Blue měly upravit především dlaždicové uživatelské prostředí, dříve označované jako Metro.

Nově by mělo jít celé prostředí lépe přizpůsobovat tak, aby vyhovovalo každému. Vzhledem k tomu, že Windows 8 jsou určeny především pro dotyková zařízení, update přinese i několik nových gest, která dotykové ovládání udělají o něco efektivnější.

V pracovní verzi se také objevil prohlížeč Internet Explorer v nové verzi 11, který zvládne některé nové funkce, jako je například synchronizace záložek. Mezi další novinky, které Windows Blue přinese, patří také možnost rozdělení pracovní plochy na polovinu.

Kromě optimalizace prostředí a několika nových funkcí, bychom se měli také dočkat zrychlení celého systému a snížení jeho energetických nároků.

Windows Blue zřejmě do počítačů a tabletů dorazí za méně než rok od vydání systému Windows 8, což potvrzuje informace o tom, že Microsoft má v plánu vydávat nové systémy a jejich aktualizace mnohem častěji, než tomu bylo v minulosti.


 

 

Právě se děje

Další zprávy