Hotmail končí, Microsoft startuje ostrý provoz Outlooku

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 2. 2013 15:00
Na novou adresu budou uživatelé převedení v následujících měsících
Foto: Aktuálně.cz

Seattle - E-mailová služba Hotmail oficiálně končí, od úterý ji nahrazuje Outlook.com. Ostrý provoz této nové služby nyní startuje Microsoft, kterému Hotmail od roku 1997 patří.

Schránka na Outlooku má především jiný layout a design, který má napodobovat minimalistický vzhled posledního operačního systému Microsoftu Windows 8.

Kromě toho Microsoft upozorňuje na to, že lze propojit kontakty s jejich profily na Facebooku, Twitteru nebo LinkedInu.

O staré maily nepřijdete

Uživatelé, kteří mají nyní na Hotmailu zřízenou schránku a zatím si adresu @hotmail.com nechali, budou na Outlook.com do léta převedeni. Pokud se rozhodnou začít používat Outlook dřív, veškerý obsah se jim do nového mailu automaticky přesune.

"Všechno pro ně zůstane stejné - adresa, heslo, zprávy, přílohy, odpovědi. K žádnému přerušení servisu nedojde," uvádí zástupci Microsoftu na oficiálním blogu Outlooku.

Podle Microsoftu zvládl Outlook už od léta nasbírat přes 60 milionů aktivních uživatelů, což z něj učinilo nejrychleji rostoucí e-mailovou službu světa.

Náhled nové služby pustil Microsoft do světa totiž už loni v červenci. "Během této doby vývojový tým nasbíral velké množství zpětné vazby. Ačkoli se bude na službě nadále pilně pracovat, je připravena i pro nejširší skupinu běžných uživatelů," uvádí mluvčí Microsoftu ČR.

Silná trojka má přes miliardu

Jak vyplývá z prosincové analýzy na stránkách Email-Marketing-Reports, největší tři provozovatelé e-mailu ve světě Hotmail, Yahoo! Mail a Gmail mají dohromady přes miliardu uživatelů.

Z toho Gmail měl loni v létě 425 milionů aktivních uživatelů. Microsoft naposledy zveřejnil čísla za Hotmail v létě 2011, kdy to bylo zhruba 360 milionů uživatelů, podobně Yahoo! Mail, který tehdy hlásil 302 milionů osob.

Ještě před pěti lety bylo přitom rozvržení sil úplně jiné. Podle šetření společnosti Comscore z dubna 2008 vedl Microsoft s 256,2 milionu uživateli, druhý byl Yahoo! (254,6 milionu schránek). Na Gmail chodilo pouze 91,6 milionu osob.

 

Právě se děje

Další zprávy