První smartphony s Firefox OS budou za sto dolarů

tl
13. 7. 2012 6:10
Firefox OS od Mozilly bude dodáván do nejlevnějších smartphonů
Foto: Czilla.cz

Minulý týden společnost Mozilla představila ukázku z chystaného operačního systému pro mobilní telefony. Ten se původně jmenoval Boot to Gecko, nyní ale firma zvolila oficiální název Firefox OS, mnohem vhodnějším, protože Firefox už je známou značkou, a také protože jednoduše vystihuje podstatu nového systému. Ten totiž, stejně jako Chrome OS, funguje v podstatě jako webový prohlížeč, ve kterém se zobrazují všechny aplikace.

Velkou výhodou takto postaveného systému je, že se vývojáři nemusí učit žádný programovací jazyk a aplikace vytvářejí v klasickém HTML 5. Tuto výhodu například Windows Phone nebo Apple iOS neposkytují.

Smartphony s Firefoxem za dva tisíce

Firefox OS by se měl do mobilů dostat už v průběhu příštího roku. Ty úplně první telefony s novým systémem se začnou prodávat v prvním čtvrtletí roku 2013 v Brazílii, do zbytku světa by se měly dostat až v polovině roku.

Telefony s Firefoxem vyrábí zatím TCL Communication Technology (Alcatel) a ZTE, podporu ze strany operátorů má Mozilla zatím například od společností Telefónica nebo Deutsche Telekom.

Telefony dodávané s Firefox OS mají spadat do té nejlevější kategorie. První smartphony by měly stát asi 100 dolarů, což je v přepočtu něco málo přes dva tisíce korun.

 

Právě se děje

Další zprávy