Majitel PS3 žaluje Sony kvůli nemožnosti žalovat Sony

Jan Kovalík
23. 12. 2011 9:45
Elektronický gigant čelí žalobě za změnu podmínek použití konzole Playstation 3

Jednou z reakcí společnosti Sony na letošní hackerské útoky, při kterých firma nedokázala uchránit data milionů uživatelů, byla změna podmínek použití konzole PlayStation 3.

Firma do listopadové aktualizace operačního systému konzole zařadila i ustanovení, ve kterém se uživatelé vzdávají práva kolektivně Sony žalovat.

Toto ustanovení se nachází na konci jednadvacetistránkového dokumentu, který většina uživatelů rutinně odkliká a odsouhlasí.

Jeden z vlastníků PS3 ze Severní Karolíny už novou úpravu napadl u soudu. Podle informací serveru Gamespot.com ji považuje za nekalou obchodní praktiku.

Pište je na papíře

Sony uživatelům nabízí také možnost, jak se svých práv nevzdat. Klade jim ale do cesty řadu překážek.

Pokud si zákazníci chtějí uchovat právo připojit se k hromadné žalobě na firmu, musí se obrátit na právní oddělení Sony a tradičním papírovým dopisem požádat o výjimku.

Musí tak ale učinit do 30 dní od vydání aktualizace firmwaru. Telefonáty, e-maily či jiné formy on-line kontaktu přitom firma neakceptuje.

Jak dopadne soud

To je v době, kdy je pořizování a placení za virtuální zboží ve firemní síti Playstation Network otázkou jediného kliknutí, dost nestandardní postup.

Bude velmi zajímavé sledovat, zda rozzlobený uživatel se svou stížností u soudu uspěje.

Příklad Sony totiž ke obdobné úpravě podmínek inspiroval i konkurenční Microsoft, který ji zahrnul do aktualizace systému své herní konzole Xbox 360.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy