Legendární výrobce videoher Atari vyhlásil bankrot

Tereza Holanová Tereza Holanová
21. 1. 2013 14:10
O novém vlastníkovi americké skupiny se rozhodne během čtyř měsíců
Foto: Aktuálně.cz

New York - Společnost Atari, která před čtyřiceti lety představila legendární videohru Pong, krachuje. Podle serveru Los Angeles Times již požádala newyorský soud o ochranu před věřiteli.

Americká firma se spolu se svými třemi pobočkami chce především osvobodit od zadlužené francouzské Atari SA, která je od roku 2008 jejím hlavním akcionářem, píše Los Angeles Times.

V následujících 90 až 120 dnech by mělo dojít k prodeji všech důležitých aktiv, stojí v tiskové zprávě společnosti. Jedná se především o logo, které podle průzkumu zná 90 procent Američanů, a legendární videohry.

Podle kapitoly 11 amerického zákona o bankrotech přitom Atari bude nucena akceptovat nejvyšší nabídku - i kdyby to mělo vést k rozpadu skupiny.

Chybí peníze na další hry

V posledních letech byla sice skupina zisková, ale ne příliš. V roce 2011 vydělala 4 miliony, o rok později 11 milionů. Tržby jako takové se propadaly - předloni o 34 procent, minulý rok o 43 procent.

Zásadním problémem se však stal nedostatek hotovosti na to, aby uvedla na trh další hry. Úvěr za 28 milionů dolarů od britské finanční skupiny BlueBay Asset Management vypršel ke konci loňského roku, a Atari tak zůstala bez prostředků, píše LA Times, podle kterého Atari navíc ještě stále další peníze dluží.

V posledních veřejných výkazech Atari z podzimu 2012 byl nicméně uveden pouze zmíněný 28milionový dluh. Zástupci Atari ani BlueBay se na dotaz redakce nevyjádřili. "Kontaktovali jsme BlueBay a v současné chvíli nechtějí záležitost komentovat," uvedla Laura Hudson z mediální agentury Fit Consulting.

Skupina ale usiluje o to, aby v rámci DIP financování (debtor-in-possession neboli financování, které slouží právě na podporu krachujícím, ale významným společnostem) získala 5,25 milionu dolarů.

Firma vznikla v roce 1972 a za svoji existenci uvedla na trh více než dvě stovky her. Do jejího portfolia patří i například Stonožka, Dragon Ball nebo Asteroid.

Kromě her společnost vyvíjela i herní konzole a počítače, v posledních letech se pak zaměřila na hry pro smartphony a tablety založené na operačních systémech iOS a Android.

V současné době Atari v USA zaměstnává 40 osob.

Nedávno uplynulo 40 let od doby, kdy firma Atari vydala první komerční videohru Pong. Připomeňte si herní pravěk v unikátní grafice.

 

Právě se děje

Další zprávy