Legalizujte jailbreak konzolí, žádá úřady vlivná nadace

Jan Kovalík
14. 12. 2011 16:40
Americký Patentový úřad rozhodne, jestli uživatelé mají právo nakládat se svým hardwarem dle svého uvážení.

Organizace Electronic Frontier Foundation (EFF) požádala na začátku prosince americký Patentový úřad o udělení legální výjimky pro tzv. jailbreak chytrých telefonů, tabletů a herních konzolí.

Majitelé těchto přístrojů by tím získali právo instalovat do nich software, který nelicencoval jejich výrobce.

Jailbreak iPhone odsouhlasen

Právníkům z EFF se už podobná věc podařila v roce 2009, kdy americký Patentový úřad udělil výjimku pro majitele iPhonů, které je od té doby možné legálně upravovat.

Ve své žádosti EFF argumentuje tím, že legální rámec v této oblasti napomáhá inovaci, bezpečnosti a ochraně soukromí.

V oblasti chytrých telefonů na platformě iOS a Android má za sebou vývojářská komunita celou řadu vylepšení a bezpečnostních oprav, které nakonec do svých systémů se zpožděním převzali i jejich výrobci.

Nezávislí vývojáři například dříve umožnili uživatelům starších iPhonů nahrávat video, což výrobce v rámci svého oficiálního systému blokoval. Současný systém notifikací v iOS 5 též vychází z konceptu, který nejdříve vznikl v jailbreak komunitě.

Při objevení bezpečnostních děr, jako například možnosti nakazit telefon prostřednictvím nakaženého PDF souboru, přišel se záplatou nezávislý vývojář mnohem dříve než Apple.

Líheň talentů

Ačkoliv firmy jako Apple, Google nebo Facebook jailbreak iniciativy odmítají, bedlivě dění v těchto komunitách sledují a čím dál častěji schopným vývojářům nabízí práci ve vlastních řadách.

Diskuze o jailbreaku herních konzolí se naplno rozjela koncem roku 2010, kdy George "Geohot" Hotz (dnes zaměstnanec Facebooku) prolomil ochranu konzole Sony Playstation 3 (PS3).

Sony Hotze žalovala a soud byl nakonec ukončen dohodou, také díky značné popularitě a respektu, kterému se Hotz těší. Lidé mu na právní boj s elektronickým gigantem posílali finanční příspěvky a podpořila jej i EFF.

Jiní, neméně schopní vývojáři, takové štěstí neměli. Domáhali se přitom jen funkce instalovat na PS3 alternativní operační systém (Linux), což byla  v době uvedení konzole jedna z jejích oficiálních funkcí. Sony ji ale v rámci jedné z aktualizací zrušila.

Instalací Linuxu mohl uživatel konzoli proměnit ve výkonný osobní počítač a této možnosti v roce 2009 využívala i americká armáda, která pro využití jejich výkonu pod Linuxem nakoupila 2200 konzolí Playstation 3.

Výrobci hardwaru se jailbreaku brání, protože kromě spouštění Linuxu poslední jailbreak PS3 umožňoval uživatelům také spouštění pirátských kopií her. Sony proto díry v systému zablokovala další aktualizací.

KaKaRoTo váhá

Tento týden se ovšem vývojáři známému pod přezdívkou KaKaRoTo podařilo prolomit i nejnovější zabezpečení konzole PS3. KaKaRoTo svůj jailbreak zatím nevypustil na internet - po žalobách z minulého roku se mu to zdálo být příliš riskantní.

Právě vývojáři jako KaKaRoTo vzhlížejí k rozhodnutí Patentového úřadu s velkým očekáváním, publikováním své práce by při zamítavém stanovisku riskoval nákladný soud se Sony.

Způsob, jak na PS3 spouštět pirátské kopie posledních her, přitom už existuje. Jedná se o hardwarové řešení TrueBlue, tzv. USB dongle, který uživatel zapojí do konzole.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy