Autor JailbreakMe "Comex" nastupuje do Applu

Jan Kovalík
26. 8. 2011 15:45
Apple nabídl práci dalšímu nezávislému vývojáři, aktivnímu v jailbreak komunitě
Foto: Nathaniel Welch

Pokud se zeptáte někoho z jailbreak komunity na jméno Nicholas Allegra, zřejmě se toho moc nedozvíte. S  řezdívkou "Comex" pochodíte mnohem lépe. Comex je autorem nástroje JailbreakMe, díky kterému miliony lidí po celém světě mohou na svém iPhonu spouštět i aplikace, které neschválil Apple.

Devatenáctiletý newyorčan, který svou identitu odhalil až tento měsíc v rozhovoru pro magazín Forbes, a který několikrát dokázal prolomit bezpečnostní ochranu programátorů Apple, nastupuje do firmy na stáž. Čemu se v Applu bude věnovat není jasné, firma podobné informace zásadně nepublikuje.

Dá se ale předpokládat, že kalifornská společnost využije jeho excelentní schopnosti při detekci bezpečnostních děr v mobilním operačním systému iOS, běžící v iPhonech a iPadech.

Apple nebo například Facebook si uvědomují, že je v jejich vlastním zájmu monitorovat a těžit z komunity vývojářů a hackerů, kteří se věnují zkoumání a modifikování jejich produktů. V červnu přijal pracovní nabídku Facebooku George "Geohot" Hotz, který se proslavil prolomením ochrany iPhonu a Playstation 3.

Posílit řady vývojářů Applu se nedávno rozhodl i Peter Hajas, autor aplikace MobileNotifier, která dokázala uživatelům zprostředkovat příjemnější prostředí a systém doručování zpráv, než originál od Applu.

Ulovit schopné profesionály mezi hackerskou komunitou se snaží i Microsoft a Google. Prvně jmenovaný pro vylepšení operačního systému Windows Phone. Google pak za nalezení chyb ve svých aplikacích nabízí peněžní odměnu.

Jedna z mála firem, která ještě výhodám obdobného systému neporozuměla, je Sony. Japonská společnost na schopnou programátorskou omladinu podává soudní žaloby. O to drtivěji na Sony dopadají rány v podobě hackerských útoků, při kterých letos firma, kvůli špatnému zabezpečení svých systémů, ztradila osobní data 77 milionů svých zákazníků.

 

Právě se děje

Další zprávy