Cisco čelí obvinění, že v Číně porušuje lidská práva

LP Fish
7. 9. 2011 12:20
Cisco a Microsoft jsou lidskoprávními organizacemi  obviňovány z neetické podpory komunistického režimu v Číně. Na čínský trh by však rád pronikl také Apple a Dell
Šéfové Jack Ma (Alibaba Group) a John Chambers (Cisco) po podpisu kontraktu za 11.1 miliard euro (272 miliard Kč)
Šéfové Jack Ma (Alibaba Group) a John Chambers (Cisco) po podpisu kontraktu za 11.1 miliard euro (272 miliard Kč) | Foto: ČTK

Spolupráce velkých IT firem se státní administrativou komunistické Číny začíná přitahovat pozornost ochránců lidských práv a novinářů. Ekonomicky výhodné kontrakty totiž často obsahují položky, které by byly v demokratických zemích nemyslitelné.

Kvůli čínské cenzuře internetu odmítl na jejich trh vstoupit například Google. Jiné firmy však podobná morální dilemata neřeší.

Vzhůru na čínský trh

Obrovský čínský trh je pro většinu firem lákadlo, kterému lze jen těžko odolat. V oblasti tabletů a chytrých telefonů donedávna ovládal trh nadnárodní koncern se sídlem v Číně Lenovo, ale dnes se na něm daří i Applu. Ten podle některých zdrojů v současné době vyjednává o uvedení iPhonu na čínský trh prostřednictvím největšího národního mobilního operátora China Mobile.

O podíl na čínském trhu v této oblasti usiluje také firma Dell. Ta nedávno oznámila, že bude vyvíjet společný chytrý telefon společně s čínským vyhledavačem Baidu. Telefon by podle Reuters měl mít operační systém založený na platformě Android.

Cisco proti demokracii

Nejkontroverznější je však účast amerického IT giganta Cisco na projektu Zlatý štít. Ten je součástí tzv. Velkého čínského firewallu, masivního technologického nástroje umožňujícího cenzuru a sledování čínského internetu.

Podle serveru Smartoffice Cisco v minulosti potvrdilo dodávání technologií do Číny, ale popíralo účast na samotném cenzurním projektu. V květnu ho však opakovaně obvinila organizace Electronic Frontier Foundation z porušování lidských práv v zahraničí. V červnu pak podala americká právnická kancelář Ward&Ward zastupující tři čínské autory, zatčené a vězněné za publikování kritických textů na internetu, na Cisco žalobu.

Zástupce amerických právníků mimo jiné tvrdí: "Existují důkazy, že Cisco vytvořilo tzv. Advanced Servis Team, zaměřený na vzdělávání úředníků čínské komunistické strany jak používat produkty Cisco k těmto účelům."

Podle viceprezidenta Cisca Marka Chandlera je "žaloba nepřesná a zcela nepodložená".

Cisco proti náboženské svobodě

Podle Smartoffice se během jednání s čínskou stranou také sešel šéf Cisca John Chambers se šéfem perzekuční kampaně proti náboženské skupině Falun Gong. Podle nich tak musel vědět, že použití jejich technologií vede k pronásledování a mučení, ale přesto v něm pokračoval.

Kauza Falun Gong je předmětem dalšího soudního projednávání aktivit Cisca v Číně.

Žaloba čerpá z informací zaměstnance Cisca, který mimo jiné tvrdí: "Čínská policie tak mohla i vzdáleně kontrolovat, zda podezřelý v posledních třech měsících vytvářel nebo se podílel na webových stránkách, kontrolovat přístup podezřelého na internat, jeho surfovací historii a číst jeho e-mail."

Podle stížnosti se Cisco podílelo také na vývoji antivirového softwaru, který umožňoval identifikaci, sledování a blokování aktivit Falun Gong na internetu. Informace získané z programu pak umožňovaly vést rozsáhlé vyšetřování bez nutnosti prohlídek domů a kanceláří podezřelých.

Dlouhodobý problém

Cisco za jejich aktivity v Číně kritizuje Electronic Frontier Foundation (EFF) dlouhodobě. Již v roce 2006 upozorňovala na to, že podle uniklých powerpointových dokumentů Cisco spolupracuje na „Velkém čínském firewallu". EFF také zjistila, že Cisco dodává vybavení pro kamerový systém na sledování obyvatel v čínském městě Čonking.

Za podobné "hříchy" kritizuje EFF také firmu Microsoft, která po odchodu Googlu z Číny nabídla místnímu vyhledávači Baidu služby vlastního vyhledávače Bing."

 

Právě se děje

Další zprávy