Apple na trhu se smartphony stahuje náskok Androidu

Adam Pešek
29. 11. 2011 5:21
Trhu s chytrými telefony dominuje Android, Apple jej však postupně stahuje. Výrazně k tomu přispěl poslední model iPhonu
Viceprezident Applu pro marketing Philip Schiller představuje nový iPhone 4S
Viceprezident Applu pro marketing Philip Schiller představuje nový iPhone 4S | Foto: Reuters

Poslední průzkumy společnosti Kantar Worldpanel ukazují, že trhu se smartphony v současnosti dominuje operační systém Android. Vyšší prodeje ale aktuálně zaznamenává společnost Apple a svým dílem k zastavení nástupu Androidu výrazně přispěl i její poslední mobilní telefon iPhone 4S.

Apple má totiž na kontě téměř tři čtvrtiny veškerých prodejů chytrých mobilních telefonů a jeho zákazníci tak vesele upgradují na nejnovější produkty. Vlastníci iPhonu 4 už se však za několika málo vylepšeními neženou a model 4S si pořídilo jen čtrnáct procent z nich.

Nicméně téměř polovina trhu stále náleží softwarovému gigantu jménem Google, jehož Android pohání telefony od několika výrobců zároveň. Procenta mu však za poslední měsíc klesla ze 49 na současných 46.

Apple pak pokrývá téměř 28 procent trhu, co je zhruba desetiprocentní zlepšení oproti předchozímu měsíci. Za ním následuje BlackBerry s 20 procenty, Symbian se čtyřmi a Windows Phone s jediným procentem.

 

Právě se děje

Další zprávy