Android. Nová dojná kráva firmy Google útočí i na Nokii

Tomáš Poděbrad, Investiční web
18. 10. 2010 8:52
Už brzy má mít Android 18 procent světového trhu s chytrými telefony
Foto: Reuters

Praha - Technologický gigant Google přeměnil svůj vyhledávací algoritmus do dvacetimiliardového podnikání. Investoři byli po celé roky s firmou spokojeni, ale pak se začali ptát, co bude dál. Google pro ně, stejně jako pro všechny uživatele internetu, má odpověď - Android.

Čísla hrají pro Google už nějakou dobu. Analytici dokonce předpokládají, že společnost by měla dalších 5 let růst 15procentním tempem. Není to sice tak razantní růst, jako předváděl Google před několika lety, kdy rostl zhruba 40procentním tempem za rok, ale i tak je stále zajímavou investiční příležitostí.

Google našel další zlaté jablko!

Firma je v současnosti jedním z největších hráčů na trhu se smartphony. Android by měl do konce roku pokrýt téměř 18 procent celkové světové poptávky. Tím by se z něj stal druhý nejlépe prodávaný operační systém, hned za Symbianem od Nokie.

Debut systému Android přišel ke konci roku 2008 a následující rok byl pro něj z hlediska konkurence velmi těžký. Společnost Verizon totiž přišla s modelem Motorola Droid a Googlu se s Androidem podařilo dosáhnout jen na 3,9procentní tržní podíl. V roce 2010 však přišla změna a Android začal válcovat obchody.

Proč investoři tak významný produkt přehlížejí?

Google z licencí na Android nemá ani dolar. Kdokoli tak může tento systém použít v kompatibilním chytrém telefonu. Google to nedělá z velkomyslnosti. Jeho plán, jak získat z Androidu peníze, je jednoduchý - donutit uživatele systému navštěvovat stránky Google jak z internetového prohlížeče v mobilu, tak z nainstalovaných aplikací.

Do roku 2013 by se tak měl stát Android 4miliardovým byznysem a sbírat úspěchy po celém světě. Co by to však bylo za americkou společnost, kdyby nepřemýšlela opravdu ve velkém. Výkonný ředitel Eric Schmidt před nedávnem řekl, že Android pro něj do budoucna znamená 10miliardový byznys. Management společnosti tak svému produktu opravdu věří.

Google navíc nekončí jen u smartphonů. Aktivační stránky pro Android zaznamenávají 200 tisíc nových připojení denně a systém se tak brzy dostane do tabletů a televizí.

 

Právě se děje

Další zprávy