Zvyšte bohatým daně a nerozmazlujte je, vyzval Buffet

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 8. 2011 20:41
Americký investor vyzval americké politiky, aby zrušili daňové výjimky pro miliardáře
Miliardář Warren Buffett.
Miliardář Warren Buffett. | Foto: Reuters

New York - Zdaňte nás více, vyzval investor Warren Buffet politiky a myslel tím velmi bohaté Američany. Vláda podle třetího nejbohatšího muže světa rozmazlovala americké miliardáře už příliš dlouho.

Návrh, jak snížit dluhy USA, formuloval Buffet v komentáři, který otisklo pondělní číslo listu New York Times.

Podle Buffeta by měla vláda vybírat více od každého, kdo vykazuje příjem vyšší než jeden milion dolarů (19,97 milionu Kč), přičemž ti, kteří vydělávají nad 10 milionů dolarů, by platili ještě více.

Domácností, které vydělaly více než milion dolarů, bylo v roce 2009 v USA 237 tisíc.

Výjimky by měly skončit

Americký investor upozorňuje na to, že bohatí lidé navzdory svým vysokým příjmům zaplatí na dani z příjmu pouze okolo 15 procent. Samotný Buffet odvedl v minulém roce 6,94 milionu dolarů (skoro 118 milionů Kč).

"To se může zdát jako hodně peněz, ale jedná se pouze o 17,4 procenta mého příjmu, včetně daně z objemu mezd. Kdokoliv jiný z dvaceti lidí v mé kanceláři přitom platil 33 až 41 procent," zdůrazňuje Buffet.

"Zatímco ti nejchudší a střední třída za nás bojují v Afghánistánu a většina Američanů se snaží vyjít s penězi, my si nadále necháváme naše mimořádné úlevy," píše investor.

Podobných výjimek se nejbohatším Američanům dostává spousta a zástupci Kongresu mají podle Buffeta potřebu nad milionáři držet ochrannou ruku, jako by to byly tečkované sovy nebo jiné ohrožené druhy.

Způsob, jak podpořit trh

Svůj návrh považuje Buffet za způsob, jak podpořit vratkou ekonomiku USA a snížit zadluženost země. Až 80 procent vládních příjmů totiž pochází z vybraných daní.

Důvod, proč se výše daně u milionářů a běžných zaměstnanců tolik liší, Buffet odůvodňuje tím, že ti nejbohatší na dani z objemu mezd na rozdíl od zbytku populace nezaplatí prakticky nic.

"Američané silně ztrácí důvěru ve schopnost Kongresu vyřešit problémy našich veřejných financí. Pouze okamžitá, zásadní a skutečná akce zabrání tomu, aby se z pochyb stala beznaděj," myslí si Buffet.

Na objem uskutečněných investic podle něj vyšší daně nebudou mít žádný vliv.

"Pohybuji se v tomto prostředí už šedesát let a ani v letech 1976 a 1977, kdy se zisky danily sazbou 39,9 procenta, jsem nezažil, aby se investoři vyhýbali obchodům kvůli zdanění možného výdělku," píše Buffet.

Osmdesátiletý investor v současnosti na žebříčku nejbohatších lidí planety zaujímá třetí místo. Jeho jmění se odhaduje na 80 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy