Změny v Allianzu: 7500 lidí bez práce

Red Eko, ČTK
22. 6. 2006 9:51
Frankfurt - Restrukturalizační program v Allianzu se rozjíždí. Pojišťovna propustí zhruba osminu lidí, které v Německu v pojišťovnictví zaměstnává.
Foto: Aktuálně.cz

Dojde tak ke snížení počtu zaměstnanců o pět tisíc. Allianz se také rozhodla, že sníží stav zaměstnanců Dresdner Bank, a to o 2480.

"Dopad restrukturalizačních opatření již byl zahrnut do plánovaných údajů za roky 2006-2008," uvedla Allianz ve zprávě.

Mnichovská pojišťovací skupina nyní zaměstnává v německém pojišťovnictví zhruba 40 tisíc lidí. Propouštění se bude většinou týkat administrativních středisek, jejichž počet Allianz sníží na deset z nynějších 21.

Snížení stavu zaměstnanců firmě sníží roční náklady v německém pojišťovnictví o 500 až 600 milionů eur, a to od roku 2008. Opatření si ale v těchto aktivitách také vyžádá restrukturalizační náklady kolem 500 milionů eur.

Značnou část těchto nákladů Allianz zaúčtuje letos, pokrýt jí je pomůžou příjmy z prodeje farmaceutické firmy Schering.

Není jiná cesta

Generální ředitel pojišťovny Michael Diekmann řekl, že restrukturalizace je nevyhnutelná.

Společnost ale slíbila, že do konce roku 2007 nebudou odchody vynucené.

Spekulace o možnosti propouštění v Allianz vzrostly poté, co největší německá pojišťovna loni představila plán svého zeštíhlení. Součástí tohoto programu je i spojení oddělených pojišťovacích aktivit v Německu.

Allianz chce v rámci tohoto plánu dostat v Německu pod jednu střechu majetkové, úrazové, životní a zdravotní pojištění, aby zvýšila efektivitu a snížila náklady.

Allianz podniká i v České republice, kde je třetí největší pojišťovnou na trhu.

Pojišťovna zaznamenala v loňském roce, hlavně díky prodeji podílů v některých společnostech, rekordní zisk 4,38 miliardy eur. V roce 2004 to bylo 2,27 miliardy.

Rozsáhlé změny i v Dresdner Bank

Zhruba polovina z 2500 míst určených ke zrušení budou podpůrné kancelářské pozice.

Banka oznámila, že jí opatření mají zajistit 12procentní návratnost kapitálu po zdanění do roku 2008.

Dresdner Bank také uvedla, že dále spojuje své podniky, ale zároveň vytvoří nové oddělené divize pro privátní a podnikové klienty, investiční bankovnictví a podnikové služby.

Propouštění v Dresdner si vyžádá restrukturalizační náklady až 400 milionů eur, ale do roku 2008 přinese přibližně 600 milionů v synergických efektech.

Dresdner také vypustila jméno Wasserstein z divize investičního bankovnictví a její firemní název zjednodušila na Dresdner Kleinwort. Dresdner převzala jméno Wasserstein, když v září 2000 koupila podnik korporátních financí Wasserstein Perella za 1,37 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy