EP je u rozpočtu neústupný, zatím

Adam Junek
6. 3. 2006 19:30
Brusel Dohoda o rozpočtu Evropské unie pro roky 2007 až 2013 zamrzla na mrtvém bodě a pohyb se v nejbližší době nečeká.
Ano. Europoslanci právě schválili takzvanou Bolkesteinovu doktrínu o volném pohybu služeb.
Ano. Europoslanci právě schválili takzvanou Bolkesteinovu doktrínu o volném pohybu služeb. | Foto: Reuters

Rozpočet, který v prosinci schválili pod dlouhých jednáních nejvyšší představitelé členských zemí, odmítl na počátku roku Evropský parlament. Nyní vše závisí na trojstranných rozhovorech mezi Evropskou komisí, parlamentem a Radou.

Poslancům se nelíbilo, že premiéři a hlavy jednotlivých států seškrtali původní návrh komise i "levnější" verzi parlamentu o desítky  miliardy eur. Evropští zastupitelé se domnívají, že bez navýšení rozpočtu nebude unie schopna plnit své cíle.

Tlačení do kouta

"Vypadá to, že rada se bude snažit zatlačit poslance do kouta. Jednání se neposouvají. Není v našem zájmu, a zejména ne v zájmu nových zemí, aby se k dohodě nedospělo," míní europoslanec za ODS Hynek Fajmon, který je členem rozpočtového výboru.

Ten dnes projednával rezoluci, jíž potvrdil stávající mandát zástupců parlamentu v rámci jednání s radou tedy neustupovat a požadovat navýšení rozpočtu. Při jednáních o perpektivě na roky 2000 až 200ž se poslanci se státy přeli o čtyři miliardy eur, vítězem byly země.

Nováčkům by se ale neschválení finanční perspektivy citelně nevyplatilo. Od příštího roku by se postupovalo podle rozpočtového provizoria, které by vycházelo z letošního rozpočtu. V tom je ale novým zemím vyčleněno mnohem méně peněz.

Čerpání nováčkům nejde

Přitom právě nové země bylo při jednáních v prosinci slyšet. Nejvíce se totiž škrty tehdejšího britského předsednictví dotkly "jejich" peněz. Britský premiér Tony Blair tehdy argumentoval tím, že nováčci mají stejně s čerpáním peněz problém.

Kompromis tak nakonec sice přiděluje desítce nedávno přistoupivších států méně peněz, ale rozvolňuje podmínky pro jejich čerpání.

Poslední dostupná čísla, které poskytla komise, ukazují, že to bude potřeba. Nejméně vyčerpáno z rozpočtu na roky 2000 až 2006 právě desítka nováčků.

Úplně na chvostu je Kypr s necelými osmnácti procenty vyčerpaných prostředků. A jen o půl procenta víc zvládla vyčerpat Česká republika.

Irsko je v čele

"Katastrofální situace panuje zejména v projektech financovaných z Evropského sociálního fondu," tvrdí Jan Březina, europoslanec za KDU-ČSL. Ten navíc tvrdí, že Česko používá nižší spolufinancování projektů z unijních peněz, než by mohlo.

Naopak nejaktivnější v čerpání je Irsko. To už z unijní kasy vytáhlo bezmála tři čtvrtiny svého přídělu. Těsně v závěsu se drží Rakousko a Portugalsko, které se přiblížily sedmdesátiprocentní hranici.

Nejschopnější z nováčků, Slovinsko, se blíží naproti tomu hranici třicetiprocentní.

 

Právě se děje

Další zprávy