Zbaví vodík svět závislosti na ropě?

Marek Odstrčilík
9. 5. 2006 0:00
Praha - Zásoby ropy jsou omezené. Vědci se proto snaží najít nejvhodnější ekologickou náhradu. Tou by se mohl stát vodík. Uvnitř: INFOBOX
Foto: Reuters

Na jedné straně je podle expertů vodík jednoznačně ekologický, protože emise z vodíkového pohonu tvoří jen vodní pára. Nedostatkem je jednoznačně jeho vysoká pořizovací cena a provozní náklady. Vodík je zatím velmi drahé palivo.

Jiří Gavora z poradenské společnosti ENA, která se zabývá energetickým trhem, je přesvědčen, že ekonomicky výhodnou alternativou by se vodík mohl stát až ve chvíli, kdy jej budeme umět levně výrábět. "Vodík se vyrábí elektrolýzou vody, a k tomu je potřebná levná elektřina."

"Nebo se vodík vyrábí štěpením zemního plynu a v současné době zemní plyn také není zrovna levnou výchozí surovinou. Při tomto způsobu výroby rovněž pokulhává tvrzení, že vodík nás zbaví závislosti na ropných produktech, ceny zemního plynu jsou totiž s cenami ropy přímo svázány," dodal Gavor.

Vodík visí na obnovitelných zdrojích

S tím souhlasí i energetický konzultant sdružení Calla Edvard Sequens. "V blízké budoucnosti nás vodík závislosti na ropných produktech nezbaví, avšak pracovat na vývoji v tomto směru je nutné."

Infobox

HISTORIE VODÍKU

  • Vodík je nejlehčí a nejjednodušší prvek
  • Vyskytuje se ve všem živém a život tak bez něj nemůže existovat
  • V čisté formě je bezbarvý, bez chuti, bez zápachu, netoxický
  • V atmosféře se téměř nevysktuje, zato je na hvězdách jako Slunce, kde je hlavním zdrojem energie pro fúzní reakce
  • Vyroben byl dříve, ale identifikován až ve směsi hořlavých plynů v roce 1766
  • Dvojmocný vodík, tedy deutérium, objevili američtí vědci až v roce 1932
  • O tři roky později pak jejich kolegové přišli na tritium, tedy trojmocný vodík

"Vodík není energetický zdroj, ale jen nosič energie, na jehož získávání elektrolýzou vody je zapotřebí elektřina. Velmi záleží na tom, z čeho je vyrobena. Opravdu čisté vodíkové hospodářství budoucnosti je založené na výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů, které zároveň snižují závislost na dovážených palivech. Pro jejich široké nasazení ale musíme ještě mnohé udělat," dodal Sequens.

Přesto se však Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s několika výzkumnými organizacemi, vysokými školami a firmami rozhodlo založit Českou vodíkovou technologickou platformu.

Ta bude v tuzemsku zastřešovat výzkum a vývoj vodíkových technologií. Vodík by měl v budoucnu podle odborníků sehrát důležitou roli při hledání alternativních energetických náhrad za stále dražší ropná paliva.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Jiří Bise by v roce 2020 v Evropské unii měl vodík pohánět dvě procenta automobilů a o dvacet let později by se jejich podíl měl zvýšit na jednu třetinu.

Vítkovice jdou do vodíku

Držet krok se světovým automobilovým průmyslem se rozhodly i Vítkovice Holding (VH). Koupily proto 68 procent akcií společnosti Cidegas z Buenos Aires.

"Je to klíčová akvizice. Argentina je spolu s Brazílií světovou špičkou v zavádění pohonu na zemní plyn a vodík, už dnes tam v součtu jezdí dva miliony aut na zemní plyn," řekl generální ředitel a předseda představenstva VH Jan Světlík.

"Otevře se nám cesta zejména pro další zakázky v energetice, stavbě lodí a službách inženýringu. V roce 2010 bude podnik připraven vyrábět nádoby pro vodíkový program světových automobilek," uvedl Světlík.

EU: Do výzkumu až 300 milionů

EU se při financování vodíkového hospodářství zaměřuje především na snížení výrobních nákladů a vývoj levného a přitom vysoce účinného vodíkového palivového článku s dlouhou životností.

"EU se v příštích pěti letech chystá věnovat na výzkum vodíku 250 až 300 milionů eur. Je nutné část peněz získat do Česka a utratit je zde za vědu, výzkum a propagaci," podotkl Vojtěch Razima ze společnosti Societas Rudolphina.

České firmy jsou zatím do evropských programů zapojeny minimálně. Například Ústav jaderného výzkumu v Řeži u Prahy inicioval projekt městského autobusu v Neratovicích, který bude poháněn přebytky vodíku z chemické výroby Spolany Neratovice.

 

Právě se děje

Další zprávy