Zahraniční obchod v lednu: budoucnost se jeví příznivě

Ekonomika Ekonomika
8. 3. 2010 9:24
Poprvé od září 2008 se v lednu zvýšil také dovoz
Foto: ČSÚ

Praha - Výrazně lepším výsledkem než ve stejném období loňského roku skončila letos v lednu bilance zahraničního obchodu. Přebytek za leden byl 13,1 miliardy korun, což je meziročně o 9,2 miliardy lepší výsledek. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Podle předběžných údajů vzrostl v prvním měsíci letošního roku vývoz o 9,1 procenta. Poprvé od září 2008 se zvýšil i dovoz - konkrétně o 3,5 procenta. Příznivou bilanci podle statistiků ovlivnil hlavně nárůst přebytku obchodu se stroji a automobily o 6,3 miliardy korun.

Místo pasivní je nyní aktivní bilance obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím. Navíc se snížil deficit obchodu s minerálními palivy a chemickými výrobky. Zvýšilo se i kladné saldo obchodu se surovinami. Naopak klesl přebytek obchodu s polotovary a materiály a nápoji a tabákem.

Ministerstvo je spokojeno

Ministerstvo průmyslu a obchodu tvrdí, že trend zlepšování bilance zahraničního obchodu není náhodný. "Lednové výsledky zahraničního obchodu potvrdily trend růstu, který už začal v listopadu loňského roku. Pro další vývoj je pak důležitá zejména situace u našich zahraničních partnerů. Vzhledem k tomu, že české firmy, které působí v automobilovém průmyslu, většinu své produkce vyvážejí, bude velmi záležet na rychlosti a míře zotavování evropské ekonomiky," říká k výsledkům ředitel Odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.
 
Důležitým faktorem, který ovlivnil světovou ekonomiku, byl podle něho vývoj ceny ropy. "Nástup tuhé zimy v USA, Evropě a Asii zvýšil v lednu poptávku po této surovině a tím i cenu této komodity. Růst ceny ropy byl navíc do značné míry ovlivněn hospodářským růstem Číny, která patří k největším odběratelům ropy na světě. Přibližně v polovině měsíce cena ropy zvolna klesla, což bylo způsobeno především méně optimistickým pohledem na budoucí vývoj světové ekonomiky," dodává ředitel Jaroslav Vomastek. 
 

 

Právě se děje

Další zprávy