Za zprávy rychlejší. Nokia se spojila s Reuters

rg
25. 10. 2007 11:40
Nový systém má nahradit přenosné počítače

Helsinky - Zprávy ještě rychleji. A hlavně větší pohodlí pro novináře. Takový je cíl společného projektu agentury Reuters a výrobce mobilních telefonů Nokia.

Zpravodajská agentura Reuters totiž vyvíjí společně s výzkumným střediskem společnosti Nokia (NRC) vysoce mobilní redakční systém pro žurnalisty. Při poskytování čerstvých zpráv z terénu by mohl nahradit klasické přenosné počítače.

Lehká a skladná souprava by měla umožnit novinářům provádět mimo redakci veškeré úkony, které po nich současná podoba jejich profese chce. Kromě editace a propojování textu a obrázků, bude systém schopen pracovat ve vyžadované kvalitě i s audio a video záznamy.

Ve zkušebním provozu používá technologii streamovaného videa s integrovaným GPS, kterou poskytla firma Comvu. Reportéři Reuters vynález testovali například na newyorském týdnu módy a filmovém festivalu v Edinburgu.

"Díky tomu, že s mobilní žurnalistickou aplikací teď lze pracovat na přístrojích v ruce, jež jsou šikovnější než objemnější přenosné počítače, můžeme vytvářet kompletní články a odesílat je do distribuce, aniž bychom museli opouštět scénu. To šetří nejenom čas, ale současně i přináší našim čtenářům či divákům zprávy ve vysoké kvalitě, které jsou absolutně čerstvé," uvedl Fulton, vedoucí vědeckého týmu Reuters Media.

Očekává se, že systém využijí i amatéři, protože poslední dobou se rozmáhá fenomén takzvané občanské žurnalistiky. S médii by tak ještě ve větší míře mohla spolupracovat veřejnost. Buď se mohou zapojit ve formě organizovaných skupin zastřešených tématem či lokalitou, nebo mohou přispět i jedinci, kteří se dostanou k zajímavé události.

I z toho důvodu v příštích měsících vystřídají profesionály v testování vysokoškolští studenti, aby se vyzkoušela použitelnost k občanské žurnalistice v praxi.

 

Právě se děje

Další zprávy