Za předražené zboží do vězení? Na Slovensku ano

Tomáš Fránek
6. 11. 2008 14:09
Obchodníkům bude hrozit až tříleté vězení
Ministr Slovenska Ján Počiatek při shcválení definitivní parity pro vstup Slovenska do eurozóny
Ministr Slovenska Ján Počiatek při shcválení definitivní parity pro vstup Slovenska do eurozóny | Foto: Reuters

Bratislava - Slovenské úřady budou mít nový bič na nepoctivé obchodníky - za neodůvodněné zdražování ve výjimečných případech bude hrozit až tříleté vězení.

Slovenští poslanci totiž dnes schválili novelu trestního zákona, která postih obchodníků umožňuje.

Trestného činu se tak dopustí ti obchodníci, kteří budou prodávat za vyšší než regulované ceny. Změnu prosadila vláda jako jedno z opatření proti obavám z přílišného zvyšování cen při přechodu země na euro. Zákon by měl začít platit od 20. prosince.

Ficův boj proti zdražování

Změnu zákona prosadila vláda Roberta Fica, chce tak zabránit možnému neúměrnému zvyšování cen před zavedením eura a po přechodu na jednotnou evropskou měnu od ledna příštího roku.

"Moje představa je, aby na vás nekalí obchodníci nevydělávali a neožebračovali vás," vyhlásil už dříve slovenský ministr spravedlnosti Štefan Harabín.

Zásahy do cen umožnil parlament na zářijové schůzi, na které schválil novou úpravu zákona o cenách. Regulace přijde na řadu až po tom, co ceny zboží neklesnou díky přijatým opatřením.

V případě, že rada zjistí nepřiměřené zdražování, navrhne opatření na jeho odstranění. Pokud budou neúčinná, může začít ceny regulovat. Obchodníkům pak bude vězení hrozit v případě, že překročí státem stanovené ceny.

I ceny plynu regulované

Úřady tak budou moci například určit maximální míru zvýšení ceny zboží či závazný postup při stanovení ceny. Při něm se bude vycházet z ekonomicky oprávněných nákladů a přiměřeného zisku, který bude moci nastavit regulátor.

Slovenští poslanci dnes navíc schválili i další opatření regulující trh. Na návrh Ficovi vlády schválili změnu zákona, která státu umožní vetovat zvyšování cen plynu v zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy