Vsadili miliardy na slabé euro, Amerika už šetří proč

Tomáš Fránek
4. 3. 2010 10:50
Americké ministerstvo vnitra už vyšetřuje fond finančníka George Sorose a další fondy
George Soros zrovna k propagátorům jednotné evropské měny nepatří.
George Soros zrovna k propagátorům jednotné evropské měny nepatří. | Foto: Aktuálně.cz

New York - Hedgeové fondy, které stojí za největší útokem na euro od jeho vzniku, mají co vysvětlovat americkým úřadům.

Americké ministerstvo spravedlnosti podle deníku The Wall Street Journal už začalo vyšetřovat fondy, které na oslabení eura vsadily osm miliard dolarů na oslabení eura. Experti z ministerstva nyní fondy podezírají z toho, že se dohodly na společném postupu.

Ukažte maily

Ministerstvo si tak podle listu vyžádalo obchodní záznamy a e-mailovou komunikaci související s eurem od fondu známého finančníka George Sorose a dalších třech fondů SAC Capital Investors, Greenlight Cupital a Paulson & Co.

Sázky na oslabení eura měly vzniknou na soukromých schůzkách zástupců fondů. Už začátkem února se tak sešli v New Yorku na soukromé večeři zástupci velkých hedgových fondů a bavili se o tom, jak vydělat na krizové situaci v eurozóně. "Obvinění z tajných dohod jsou vzácná, obtížně se prokazují," napsal deník The Wall Street Journal.

O konce roku 2009 totiž euro ztratilo až deset procent ze své ceny. "To je příležitost vydělat obrovské množství peněz," citoval deník bývalého manažera Salomon Brother Hansa Hufschmida.

Už to jednou vyšlo

Podle deníku je krok ministerstva spravedlnosti dokladem přísného dohledu, který si finančnictví vysloužilo po nedávných zprávách o tom, jak některé firmy pomáhaly Řecku maskovat jeho vysoký dluh a porušování pravidel eurozóny před jejími dalšími členy.

Zároveň ale měly nakupovat cenné papíry, de facto pojistky úvěrového selhání, na nichž by v případě řeckého státního bankrotu vydělaly. Případem, ve kterém figuruje zejména banka Goldman Sachs, se zabývá i americká centrální banka Fed.

Finančník Soros v minulosti několikrát zpochybnil budoucnost eura. Již loni uvedl, že společná evropská měna by nemusela přežít finanční krizi. Finančník maďarského původu získal mezinárodní proslulost na začátku 90. let, kdy díky sázce na pokles britské libry vydělal přes jednu miliardu dolarů.


 

 

Právě se děje

Další zprávy