Vraťte prémie, žádá manažery šéf kolabující AIG

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
19. 3. 2009 8:33
Firma vyplatila na odměnách 165 milionů dolarů, to se nelíbí vládě
Foto: Reuters

Washington - Edward Liddy, výkonný ředitel amerického giganta American International Group (AIG), se snaží zmírnit skandál, který vyvolalo vyplacení odměn manažerům.

Sněmovně reprezentantů oznámil, že všechny vrcholné pracovníky požádal, aby vrátili nejméně polovinu ze 165 milionů, které jim byly vyplaceny na bonusech.

Pojišťovací společnost se přitom potácí nad propastí - jen za poslední čtvrtletí loňského roku vykázala ztrátu přesahující 60 miliard dolarů. Šlo o historicky největší ztrátu, jakou kdy americká společnost utrpěla.

Peníze by měli vrátit ti, kterým na účtech přistálo více než 100 tisíc dolarů. "Američané se ptají oprávněně: Proč bychom měli těmto lidem vůbec něco platit?" prohlásil Liddy před politiky. "A já vám řeknu proč. Zoufale se snažím zabránit nekontrolovanému kolapsu tohoto podnikání," dodal.

Peníze chce zpět i ministerstvo financí.

AIG se do problémů dostala loni v souvislosti s globální ekonomickou recesí. Vaz jí zlomil pád několika bank, které u ní byly zajištěny.

Administrativa tehdejšího prezidenta George Bushe proto neváhala a pomohla pojišťovně desítkami miliard dolarů. Za to získala v AIG majoritní podíl.

 

Právě se děje

Další zprávy