Vodafone prodal podíl v China Mobile za 130 miliard

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
8. 9. 2010 11:10
Vodafone se stahuje z menšinových investic, které nemají strategický význam

Londýn - Téměř dvakrát více peněz než kolik zaplatil při vstupu, dostane nyní  britský mobilní operátor Vodafone za svůj 3,2procentní podíl v čínské společnosti China Mobile. Dostane za něj 4,3 miliardy liber (zhruba 130 miliard Kč).

Vodafone sdělil,  že bude navzdory prodeji podílu s firmou China Mobile nadále spolupracovat, například v oblasti roamingu, nadnárodních zákazníků a ekologických technologií.

Vodafone prodává akcie na trhu prostřednictvím nabídky řízené třemi investičními bankami. "Prodejní cena akcií zahrnuje více než tříprocentní slevu oproti jejich úterní závěrečné ceně na burze," napsala agentura Reuters.

China Mobile je největší čínský operátor

Transakce je součástí nové strategie firmy Vodafone. Chce se stáhnout z menšinových investic, které nemají strategický význam. Firma uvedla, že využije 70 procent peněz získaných z prodeje podílu v China Mobile ke zpětnému nákupu vlastních akcií a zbytek ke snížení dluhu.

Vodafone je podle tržeb největším mobilním operátorem na světě a působí rovněž v České republice. China Mobile je největším mobilním operátorem v Číně.

Vodafone v uplynulém finančním roce končícím v březnu téměř ztrojnásobil čistý zisk na 8,65 miliardy liber (zhruba 260 miliard Kč). Jeho divize Vodafone CR je nejmladším českým mobilním operátorem, který získal licenci v roce 1999.

 

Právě se děje

Další zprávy