Věčně nakouslé jablko Steva Jobse, Thomase Edisona 21. století

Věčně nakouslé jablko Steva Jobse, Thomase Edisona 21. století
1970 - Společnost Xerox zakládá v kalifornském Palo Alto výzkumné středisko známé jako Xerox PARC. Rodí se IT - obor informačních technologií, jehož komerční potenciál později objeví právě Jobs.  
1972 - Hned v prvním roce Steve Jobs praštil se studiem na vysoké škole. Bylo mu sedmnáct let. "Neměl jsem ponětí, co dělat se svým životem ani jak mi to může škola pomoci zjistit. A zatím jsem tady utrácel všechny peníze, které moji rodiče střádali celý život. Tak jsem se rozhodl odejít a uvěřit tomu, že se nějak protluču. Tehdy to bylo pěkně děsivé, ale když se dívám zpátky, bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí, jaká jsem udělal," vrátil se k osudovému bodu svého života Jobs v projevu roku 2005.
1975 - V Silicon Valley vzniká neformální Homebrew Computer Club. V aule Standfordské univerzity scházejí technologičtí excentrici a entuziasté. Vyměňují si tady nejen součástky ke svým průkopnickým přístrojům, ale i myšlenky a nápady. Jobs tady potkává inženýrského génia Steva Wozniaka, který tou dobou navrhuje kalkulačky v Hewlett-Packard.
1976 - Jobs s Wozniakem zakládají u rodičů v garáži firmu Apple Computer. "Běžně se stávalo, že jsem na něčem dělal a Steve hned věděl, jak to prodat," definoval Wozniak jednou větou role v Applu. V dubnu 1976 pak v Homebrew Clubu s Jobsem představili první osobní počítač Apple I.
Foto: Karel Toman
Karel Toman
23. 2. 2011 20:10

Podívejte se, jak šel čas s technologickým mágem křížícím byznys s uměním.

 

Právě se děje

Další zprávy