Ve Francii se stávkuje, v Německu roste nezaměstnanost

Ekonomika Ekonomika
29. 1. 2009 10:44
Odborářům se nelíbí vládní kroky proti ekonomické krizi
Foto: Letiště Paříž

Paříž - Ve Francii dnes začala největší stávka zaměstnanců státního i soukromého sektoru od nástupu prezidenta Nicolase Sarkozyho do úřadu v květnu roku 2007. Omezena bude vlaková doprava, letiště, zavřou se i státní školy, banky nebo pošty. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Francouzské odbory protestují proti zvyšující se nezaměstnanosti a ekonomickému zpomalení země. Vláda podle lidí nebojuje proti finanční krizi. Stávku podle průzkumu pro list Le Parisien podporuje okolo 69 procent Francouzů.

"Vláda musí změnit své metody," prohlásil Jean-Claude Maily, generální tajemník francouzských odborů Force Ouvriere. "Existují zde skutečné obavy ohledně kupní síly. Všechny odbory se shodly na tom, že je třeba jednat."

Francouzská ekonomika by letos mohla klesnout o 1,8 procenta, což je nejhorší výsledek od druhé světové války. Podniky houfně propouštějí, zatímco klesá poptávka. Nezaměstnanost v zemi by se podle EU v letošním roce mohla dostat na 9,8 procenta a 10,6 procenta v roce 2010.

Sarkozy: Je třeba zachovat chladnou hlavu

V pařížském metru jezdí zatím tři čtvrtiny všech vlaků, omezena je také železniční doprava. Na letištích se mají rušit některé lety, jiné naberou zpoždění.

Sarkozy se v týdnu nechal slyšet, že rozumí obavám lidí, ale že odstartované reformy nelze zastavit. Veřejnosti se například nelíbí, že vláda před rokem tvrdila, že nemá finance na pomoc problémovým odvětvím. Potom ale na oživení finančního trhu mohla vydat částku 360 miliard eur.

Vláda je prý podle prezidenta připravena k dialogu, je však nutné udržet si chladnou hlavu a nejednat podle toho, "co se píše v novinách nebo jak kdo nejsilněji kříčí v davu".

Varování dnes zaznívá i od německých odborářů, kteří hájí své mzdy a délku pracovní doby. Výstražnou stávku, kvůli které nabírají od rána vlaky zpoždění, organizují odbory německé železniční společnosti Deutsche Bahn.

Podle dnes zveřejněných údajů se počet nezaměstnaných v Německu v lednu podle sezonně očištěných údajů zvýšil o 56 000 na 3,267 milionu. Zaznamenal tak nejprudší nárůst za téměř čtyři roky. Oznámil to dnes spolkový úřad práce. Dodal, že míra nezaměstnanosti stoupla na 7,8 procenta z prosincových 7,7 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy