Válka o nový formát DVD končí. Toshiba kapitulovala

djl, kf
19. 2. 2008 17:15
Definitivním vítězem se stal blu-ray od Sony
Foto: Reuters

Tokio - Japonská společnost Toshiba definitivně vytáhla ve válce DVD formátů nové generace bílý prapor. Uznala, že vítězství patří konkurenčnímu blu-ray a přestane vyvíjet a produkovat digitální paltformu HD DVD s vysokým rozlišením obrazu.

Blu-ray vyvinutý firmami Sony a Matsushita Electric Industrial se tak stane univerzálním standardem, na který přejdou všichni producenti i výrobci.

Foto: Reuters

Poslední ranou pro Toshibu bylo rozhodnutí společnosti Warner Bros a Wal-Mart Stores, že budou nadále produkovat a prodávat filmy už jen na nosičích technologie blu-ray. Warner byl přitom jedním z mála, který snímky vydával v obou formátech.

Podle přepokladů tak boj vyřešila  právě velká hollywoodská studia; jedno z nich má ostatně i Sony.

S Toshibou sice uzavřelo smlouvu hned několik studií, mezi nimi i Universal, Paramount, DreamWorks a Viacom. Ani to však na vítězství nestačilo.

"Pečlivě jsme zvážili průběh takzvané války formátů nové generace. Došli jsme k závěru, že rychlé ukončení výroby bude nejlepším řešením," odůvodnil rozhodnutí firmy na tiskové konferenci její prezident Atsuoshi Nishida.

Válka o disky

  • Blu-Ray rekordéry míří na trh
  • Boj mezi Blu-Ray a HD DVD přijde draho
  • Konec DVD? Prý ho vytlačí do tří let Blu-ray
  • Na trhu se objevila příští generace DVD
  • Souboj HD DVD s Blu-Ray disky se blíží

Toshiba oznámila, že přestane vyvíjet, vyrábět a prodávat přehrávače a rekordéry HD DVD. Nishida ale slíbil, že koncern zajistí podporu už prodaným přístrojům HD DVD, které má na e světě zhruba milion spotřebitelů.

Firma uvedla disky HD DVD na trh v roce 2006 s tím, že hlavní výhodou oproti konkurenci bude cena; zároveň měly nabídnout víc interaktivity.

To však nestačilo a dnes se ukazuje, že lepší zbraní byla větší nahrávací kapacita, na kterou vsadila firma Sony s formátem blu-ray. Ten je navíc schopná přehrávat i herní konzole Playstation 3 od Sony.

 

Právě se děje

Další zprávy