V USA vzniká průmyslový gigant

vid, Reuters
14. 11. 2005 17:45
New York - Třináct miliard dolarů dá koncern Koch za akcie papírenské firmy Georgia Pacific. Ta se stáhne z burzy.
Sídlo americké firmy Georgia Pacific
Sídlo americké firmy Georgia Pacific | Foto: Aktuálně.cz

Firma Georgia Pacific, má včetně závazků celkovou hodnotu 21 miliard dolarů, což je přes 490 miliard korun, tedy více než  polovina českého rozpočtu. Nabídku firmy Koch přijala v neděli.

Průmyslový koncern Koch Industries vykoupí cenné papíry za cenu o 39 procent vyšší, než byla jejich páteční hodnota na burze. Za jednu akcii nabízí 48 dolarů.

Spojením firem vzniká společnost s 85 tisíci zaměstnanci a ročními tržbami kolem 80 miliard dolarů (téměř dva biliony korun).

Georgia Pacific se stahuje z burzy

Podle prohlášení firmy Georgia Pacific umožní převzetí efektivnější rozvoj firmy bez zadlužení a bez toho, aby byla obchodovaná na burze. Americké papírenské firmy se potýkají se zvýšenými náklady kvůli drahé energii, asijské konkurenci a předimenzovanou výrobní kapacitou.

Foto: Aktuálně.cz

"Být firma v soukromých rukou znamená, že můžeme rozhodovat o dlouhodobých investicích a strategiích bez toho, abychom dennodenně sledovali vývoj našich akcií na burze," říká mluvčí papírenské firmy Robin Keeganová.

Řekla také, že firmě se uleví, protože nebude muset splňovat náročné a nákladné podmínky Sarbanova-Oxleyho zákona o veřejně obchodovaných společnostech. "Myslíme si, že soukromé vlastnictví nám pomůže přestát cyklické výkyvy v našem odvětví," dodala Keeganová.

Akcie společnosti Georgia Pacific v posledním roce několikrát prudce zakolísaly. V posledním čtvrtletí stouply o 7 procent. Firma také minulý měsíc oznámila lepší hospodářský výsledek, než původně očekávala. Pomohly jí hlavně materiály pro stavebnictví. Akcionáře potěšila plánem zvýšit dividendu.

Firmě pomohly hurikány

Papírenské a dřevařské firmě paradoxně pomohly hurikány Katrina a Rita, které zničily tisíce domů na pobřeží Mexického zálivu a zvedly ceny metrového dřeva a dřevotřísky. Analytici však varují před zpomalením pracovních prací, protože stavební úvěry se zdražují.

Další výrobky firmy, mezi které patří kaše na výrobu papíru, obaly nebo třeba populární ubrousky Brawny, jsou ale dražší kvůli vysokým nákladům, hlavně energii.

Koncern Koch má tradici od roku 1927, kdy její zakladatel Fred Koch zdokonalil výrobu benzinu z ropy. Kromě rafinerií a papíren vyrábí  Koch Industries hnojiva, vlákna a další průmyslové výrobky. Celosvětově zaměstnává 30 tisíc lidí a ročně utrží kolem 60 miliard dolarů. Pobočku má také v Brně.

Převzetím firmy Georgia Pacific získá dalších 55 tisíc zaměstnanců v USA a Evropě, a jeho tržby se zvětší na 80 miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy