V USA bude stát ekologická rafinérie

rg
24. 9. 2007 11:00
Přijde na sedm miliard dolarů.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Houston - Ropné společnosti Royal Dutch Shell a Aramco investují 7 miliard amerických dolarů do rozšíření své rafinerie v texaském Port Arthuru. Do stavby se pustí jejich společná firma Motiva Enterprises. Půjde o druhou největší továrnu svého druhu na světě. Informovaly o tom dnes Hospodářské noviny.

Zpracovávání ropy zažívá rozmach. Dle Financial Times se v Mexickém zálivu za poslední dva roky zvedl zisk za zpracování jednoho barelu ropy z 9,20 dolarů na 20 dolarů. Shell a Aramco budou v Texasu  rafinovat na 600 tisíc barelů denně.

Nové rafinérie chtějí stavět britská BP v USA a americká Conoco Phillips společně s arabskou Petroleum Investment Company ve Spojených arabských emirátech.

Aktivisté v Port Arthur nejsou zcela spokojeni, ačkoliv by závod na zpracování ropy měl fungovat ekologicky. Naopak nadšeni jsou politici, protože rozšířením vznikne 300 nových pracovních míst. Prezident George Bush slíbil firmám s podobnými záměry daňové úlevy. Chce totiž posílit americkou nezávislost na evropském dovozu benzinu.

Souvislosti:

  • ConocoPhillips a Aramco podepsaly dohodu o výstavbě rafinerie
  • Shell nabídne jako odškodné stamiliony
 

Právě se děje

Další zprávy