V Saúdské Arábii postaví kilometr vysoký mrakodrap

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 8. 2011 17:22
Ekonomové ale varují před realitní bublinou
Foto: Aktuálně.cz

Rijád - V Saudské Arábii vyroste nová nejvyšší budova světa. Odborníci ale varují před prasknutím další realitní bubliny.

Na stavbě mrakodrapu Jeddah Tower, který bude měřit více než tisíc metrů, se bude podílet především skupina Jeddah Economic, menšinovým vlastníkem (16,63 procenta) se stane Bin Ladin Group.

Cena projektu by měla činit 1,2 miliardy dolarů.

Budova bude stát severně od města Jeddah, na pobřeží Rudého moře. Konstrukce začne v nejbližších týdnech, dokončit mrakodrap plánují Arabové koncem roku 2016. Stavbu povedou architekti z Chicaga.

V budově se bude nacházet hotel Four Seasons, luxusní byty, kanceláře a nejvýše položená vyhlídka ve světě. Tyto prostory budou celkově zabírat plochu 500 tisíc metrů čtverečných.

Pokud se povede budovu dostavět, získá titul největšího mrakodrapu světa. Ten se v současné době nachází v Dubaji a měří 828 metrů.

Čeká Araby úděl stavitelů mrakodrapů?

V souvislosti se zprávou o stavbě Jeddah Tower zazněla varování, že by se Saudská Arábie mohla stát další obětí mrakodrapového indexu. Podle toho zjednodušeně platí, že zahájení stavby nejvyššího budovy světa je vždy předzvěstí krize.

Uvedený předpoklad se v historii naplnil mnohokrát, například v roce 1929, kdy byla v USA dokončena Chrysler Building, v roce 1998 (Petronas Tower v Malajsii), což bylo období měnové krize, která zasáhla celou jihovýchodní Asii, ale i na počátku roku 2010, po dokončení dosud nejvyšší budovy Burdž Dubaj. Takřka v tom samém období došlo v emirátu k vyhrocení realitní krize.

Odborníci nedávají mrakodrapy s ekonomickými problémy do souvislosti náhodně. Stavba výškových budov je obvykle jedním z projevů realitní bubliny, která může následně prasknout.

Pro období těchto bublin jsou typické nízké úrokové sazby, které vedou ke zvýšení investic i cen pozemků. Mrakodrapy vznikají proto, že developerům přinášejí vyšší výnosy.

Arábie bez poskvrny není

Trh Saudské Arábie přitom bez problémů není. Podle společnosti EDC Economics by měl v roce 2011 největší dodavatel ropy ve světě vykázat rozpočtový schodek v hodnotě 18 procent HDP. Očekávaný ekonomický růst má letos činit 4,3 procenta.

O nebezpečí realitní bubliny v Saudské Arábii se nehovoří tak často jako například v případě Číny, která v následujících letech plánuje stavět stovky výškových budov, nicméně i zde zaznívají varovné hlasy.

"Ceny v realitním sektoru jsou rozhodně nadhodnocené, máme co do činění s bublinou," uvedl v červenci Hisham Malaika, šéf společnosti Saudi Diyar pro server Arab News.

"Věž bude ekonomicky životaschopná a přinese nám udržitelný zisk," tvrdí saudský princ Alwaleed bin Talal, předseda společnosti Kingdom Holding. Ta vlastní třetinový podíl v Jeddah Economic.

Na projekt se společnost podle něj připravovala čtyři roky tak, aby byl proveditelný a přinesl odpovídající výnosy. Finance potřebné na stavbu firma již sehnala, tvrdí Alwaleed.

 

Právě se děje

Další zprávy