Řezníci, kteří nabízejí maso zvířat z ekologických chovů, v poslední době téměř nestačí uspokojit poptávku, například po takzvaném ekologickém vepřovém, napsal deník Welt. Ředitel Sdružení ekologického potravinářského průmyslu Alexander Gerber tvrdí, že zájem o masné ekovýrobky se zvýšil o 30 procent.
"Je to obrat na trhu. Zákazníci se při nákupu potravin znovu začali soustředit na kvalitu," řekl Gerber listu. Maso z ekologické výroby podléhá přísnějším kontrolám kvality a přísnějším pravidlům. Němci se na tato měřítka znovu zaměřili po nedávných aférách, kdy se zjistilo, že desítky mrazíren po celé zemi skladují a nabízejí prošlé maso, a některé firmy ve velkém obchodují se zbytky určenými do zvířecích konzerv jako se surovinou vhodnou třeba k výrobě želatiny nebo uzenin.
Spotřebitelé otřesení rozsahem aféry začali výrazněji vyhledávat i malá řeznictví, neboť jim jejich zboží připadá důvěryhodnější než anonymní výrobky ve velkých supermarketech. Supermarkety tvrdí, že jim obrat neklesá, podle malých podniků je ale obrat na trhu a příklon k menším podnikům viditelný.
Po aférách hodlá ministerstvo zemědělství a ochrany spotřebitelů zpřísnit kontroly a zajistit více průhlednosti v masném průmyslu. Ministr zemědělství Horst Seehofer už dříve oznámil, že zavede ostřejší a důsledně uplatňované sankce a častější a hlubší potravinářské kontroly.