V nejprodávanější Nokii mohou být vadné baterie

mič, bbc
14. 8. 2007 14:25
Firma varuje i klienty v Česku: Vyměníme vám je
Foto: Aktuálně.cz

Helsinki - Světová jednička ve výrobě mobilů se musí připravit na nájezd nespokojených zákazníků včetně mnoha Čechů. Baterie ve 46 milionech telefonů Nokia se totiž mohou přehřívat. Firma to dnes oznámila a nabídla, že je klientům zdarma vymění.

Jedná se o baterie typu BL-5C, které Nokii dodala japonská společnost Matsushita Electric Industrial. Tento typ baterií se podle údajů firmy může vyskytovat i v mobilu, který v Česku lidé loni nejvíce kupovali, Nokii 1600. Ovšem i v mnoha dalších přístrojích.

Nokia 1600
Nokia 1600 | Foto: Nokia
Mobil roku: Nokia 1600, skromně funkcí za pár stovek

Jedná se totiž o nejrozšířenější typ baterie v telefonech firmy a mají je i čeští zákazníci.

Poškozené baterie byly vyrobeny mezi prosincem 2005 a listopadem 2006. Firma baterie typu BL-5C dostává od několika výrobců a celkem jich od nich odebrala přes 300 milionů.

Přehřátí způsobuje zkrat při nabíjení baterie, která se poté uvolní. Nokia dodává, že celosvětově zaznamenala stovku takových případů. Zranění nikdo nehlásil.

Každý zákazník Nokie si podle seriového čísla baterie může ověřit, zda náhodou nemá právě tu špatnou. Jde to zjistit během chvilky na internetové adrese https://www.nokia.com/batteryreplacement/en/.

"Tato stránka bude brzy k dispozici také v češtině. Zde mohou zákazníci do formuláře vložit identifikační číslo své baterie a budou okamžitě informováni, zda jejich baterie patří do rizikové série. Pokud ano, může zákaznik automaticky objednat výměnu baterie buď přímo na webu nebo s pomocí call centra (pro ČR +420 841 166 542). Nová baterie mu bude osobně doručena kurýrní službou. Té zákazník po převzeti nové baterie předá baterii původní. Obě transakce budou provedeny zdarma," říká mediální zástupce Nokie Martin Frýdl.

Podle Nokie budou s výměnou baterií spojené náklady, které se promítnou do hospodaření firmy i přesto, že značnou část výdajů Nokia přenese na dodavatele.

Akcie Nokie po zveřejnění zprávy klesly o 1,2 procenta na 22,35 eura.

Podle Matsushity chybu způsobila mimořádná komplikace při výrobě.

 

Právě se děje

Další zprávy