Trus z čínských prasat přemění Australané na energii

ČTK ČTK
2. 5. 2012 10:46
Nevyužívaný trus z jednoho vepře představuje ztrátu 52 USD
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Sydney - Jak využít trus, který produkují stovky milionů prasat v Číně, napadlo jistou australskou společnost. Pro Čínu vytváří 1,4 milionu tun prasečích výkalů horu problémů, ale Australané z ní poněkud začali ubírat, jelikož prasečí produkt dokážou využít k výrobě elektrické energie.

S využitím bioreaktoru nazvaného PooCareTM a dalších technologií se prasečí trus mění na biopalivo určené k vytápění a vaření. A co zbude, vrátí se zase do zemědělského cyklu - konkrétně farmářům poslouží jako vysoce kvalitní hnojivo.

"Ziskem je energie a palivo pro farmáře i to, že se předejde dalšímu znečišťování životního prostředí," upozorňuje profesor z Jihoaustralské univerzity Ravi Naidu, vedoucí vědeckého výzkumu v australské společnosti CRC Care, která se zapojila do vývoje příslušné technologie. "Je to tedy skutečně zelená technologie," prohlásil Naidu.

Bioreaktor na zpracování prasečích exkrementů je 30 metrů dlouhý, deset metrů vysoký a čtyři metry široký. Je zapuštěn pod zem a výkaly jím procházejí pomalu za předem dané teploty.

Bioplyn se vyrobí za měsíc

Finálním produktem je bioplyn, který je čerpán do plynových nádrží a z nich pak může být dodáván místní komunitě. Celý proces trvá asi měsíc. První biogenerátor už pracuje na farmě ve středočínském Wu-chanu.

Číně je odhadem 700 milionů prasat, která jsou zdrojem zhruba dvou třetin roční spotřeby masa v této zemi. Ovšem jen asi desetina jejich trusu je zatím využívána jako hnojivo, přičemž výživné látky ztracené s nevyužívaným trusem jednoho čuníka jsou odhadovány na 52 dolary ročně.

Jde o velkou ztrátu, jelikož čínští farmáři mají v průměru výdělek 75 dolarů měsíčně.

Prasečí exkrementy naíc obsahují velké množství dusičnanů, které v kapalném stavu mohou kontaminovat podzemní vody. Nakonec tak představují hrozbu pro zdraví lidí, vysvětlil Naidu.

 

Právě se děje

Další zprávy