Trhy vítají řecké volby růstem, získaly komodity i euro

Karel Toman
18. 6. 2012 9:25
První reakce: Akcie i euro vzrostly na měsíční maxima, zdražila i ropa
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Tokio - Asijské akciové trhy a euro vzrostly v pondělí ráno evropského času na svá měsíční maxima, když volební zisk proevropských stran v řeckých volbách zmírnil obavy, že země bude nucena opustit sedmnáctičlennou měnovou unii.

Nejvýše od 16. května se dostal burzovní MSCI Asia Pacific Index, když po poledni tokijského času rostl o 1,7 procenta. Euro posílilo na nejvyšší hodnotu od 22. května a index 24 komodit Standard &Poor's GSCI posiloval o 0,8 procenta. Dluhopisové riziko v Asii kleslo na nejnižší riziko od 8. května, napsala agentura Bloomberg.

Proevropské strany Nová demokracie a PASOK získaly podle oficiálních odhadů dostatek křesel, aby v třísethlavém parlamentu zformovaly většinu. Ztlumily se tak obavy, že Řecko odmítne dosavadní úsporný program, který mu výměnou za pomoc už přes dva roky ordinuje "Trojka" věřitelů ve složení Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond.

Eurozóna: Řecko musí mít vládu "urychleně"

"Trhy vydechnou úlevou," řekl Bloombergu Todd Lwenstein Higmark Capital Management. Zdůraznil ale, že Řecko má před sebou stále řešení některých strukturálních problémů.

Cena severomořské ropy Brent vzrostla v Singapuru před sedmou ráno středoevropského času vzrostla o zhruba 90 centů na 98,53 dolaru za barel. Krátce předtím se ale vyšplhala až na 99,50 dolaru. Americká lehká ropa WTI zpevnila o tři čtvrtě dolaru na 84,80 USD.

Řecko je pátým rokem v recesi, a opakované volby je donutily vybírat mezi vleklými úsporami v zájmu setrvání v eurozóně, nebo chaosem, který by nastal, pokud by Řecko euro opustilo. Druhá varianta by hrozila nákazou a ohrožením samotné jednotné měny.

Evropské vlády proto před volbami naznačovaly ochotu slevit z přísných úsporných opatření. Ministři financí eurozóny, kteří měli krátce po volbách v neděli večer konferenční hovor, se ve svém stanovisku shodli, že nová vláda musí být zformována "urychleně".

Mezinárodní pozorovatelé se "vrátí do Atén, jakmile bude v úřadu, aby si s novou vládou vyměnil názory o cestě vpřed," uvedli ministři ve svém prohlášení.

Od března se vypařilo pět bilionů dolarů

Lídři zemí G20, kteří se právě sešli v Mexiku, zároveň potvrdili, že navýší záchranné fondy Mezinárodního měnového fondu. Už koncem minulého týdne se navíc světové centrální banky dohodly na společném postupu v případě, že by v Řecku vyhrály strany, které záchranný program odmítají.

Podle agentury Bloomberg zmizelo z akciových trhů jen od letošního března pět bilionů dolarů, přičemž trhy v Brazílii, Rusku a Itálii ztratily oproti předchozím maximům 20 a víc procent. V úvodu zmíněný index MSCI Asia-Pacific ztratil od letošního února "jen" 11 procent.

Ani pokud se podaří proevropskou řeckou vládu sestavit rychle, problémy eura tím nekončí. Pomoc EU už bylo nuceno vyhledat Španělsko, pod velký tlak se dostává Itálie.

 

Právě se děje

Další zprávy