Třetí obří Airbus A380 dostal australský Qantas

Redakce EKO
19. 9. 2008 11:20
Speciálně upravené letouny zaručují větší pohodlí
Celkem po A380 zatoužilo 18 leteckých společností. První je dostaly Singapore Airlines.
Celkem po A380 zatoužilo 18 leteckých společností. První je dostaly Singapore Airlines. | Foto: Singapore Airlines

Toulouse - Australská letecká společnost Qantas se jako třetí na světě může pyšnit tím, že do své flotily zařadila supermoderní Airbus A380. V pátek ho slavnostně převzala ve francouzském Toulouse.

Předání prvního z dvaceti objednaných strojů se účastnil prezident Airbusu Tom Enders i výkonný ředitel největší autralské letecké společnosti Geoff Dixon.

Letoun pro nové tisíciletí

"Když jsme si v roce 2000 objednali naše A380, věděli jsme, že tento revoluční letoun zvýší naši cenu, sníží náklady a současně bude šetrnější vůči životnímu prostředí. Vše, co jsme od té doby viděli, naše první dojmy potvrdilo," prohlásil Geoff Dixon.

Chválu na adresu moderních Airbusů A380 pěl také prezident společnosti Tom Enders. "A380 nastavuje standardy pro 21. století," řekl před novináři. "Na palubě letounu najdete více než 380 patentů a my jsme rádi, že Qantas sdílí naše nadšení pro tyto strroje."

Singapore, Emirates a Qantas

Australský Qantas si v listopadu 2000 jako první letecká společnost světa objednala původně dvanáct strojů, jejichž počet později zvýšila na dvacet. 

Vůbec první letoun A380 ale získaly nakonec už loni Singapore Airlines a letos v červenci přibyly dubajské aerolinky Emirates Airlines.

Celkem zatím po A380 zatoužilo 18 leteckých společností včetně těch největších jako Air France nebo British Airways. Největší objednávkou se chlubí právě Emirates, které koupily 58 letounů.

Letouny pro Qantas byly oproti těm předchozím speciálně upraveny podle přání Australanů.

Zatímco standardní letoun pojme 525 cestujících, australská letecká společnost vsadila na komfort a první stroj pro Qantas tak má pouze 450 sedadel. První komerční let obřího A380 odstartuje z letiště v Sydney 24. října a cílem cesty bude americké Los Angeles.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy