To je vánoční bonus: 50 milionů dolarů!

Adam Junek
22. 12. 2006 0:00
New York - Šéfové investičních bank na Wall Street inkasují své roční odměny. A Goldman Sachs je skutečně štědrá. Nadílka: 53,4 milionu dolarů.

Dostal ji její šéf Lloyd Blankfein.

Čekalo se sice, že bonusy pro Blankfeina budou astronomické, protože investiční bance se skutečně dařilo. Ale tohle donutilo pozvednout obočí kdekterého burziána. Zvlášť proto, že tato rekordní suma bude zpoloviny vyplacena "na dřevo".

Blankfein, který se ujal nejvyššího postu u "Sachse" v červnu, když se jeho předchůdce Henry Paulson stal ministrem financí Spojených států, tak překonal jen týden starý rekord šéfovských odměn. Konkurenční Morgan Stanley dala legendárnímu Johnu Mackovi 40 milionů.

Burziáni s miliardami

"Šéf Goldman Sachs dostane více než 27 milionů v hotovosti a zbytek v různých cenných papírech," oznámila společnost americké Komisi pro cenné papíry.

"Výkonnosti Goldman Sachs lze jen tleskat a rozhodně nerozporuju výši odměny," citovaly Los Angeles Times Briana Foleyho, konzultanta specializujícího se na odměny velkých šéfů. "Zarážející však je, že tak velká část je v hotovosti," dodal.

Akcie totiž nutí manažery více se snažit i napříště, protože pokud by se firmě nedařilo, jejich cena by poklesla a výše odměny by se ztenčila.

Rekjordní odměny letos inkasovala řada šéfů velkých investičních hráčů na Wall Streetu. Letos by burziáni měli podle newyorského kontrolního úřadu inkasovat bezmála 24 miliard dolarů, což je téměř o pětinu více než loni. Tehdy si nejlépe placený šéf - již zmiňovaný Henry Paulson - přišel na 37 milionů.

ČEZ si svých lidí cení...

"Nejceněnějším" českým manažerem je bezesporu Martin Roman, který stojí v čele energetického gigantu ČEZ. Kdyby akcie, na něž má nárok v rámci motivačního programu firmy, prodal minulý týden, když jejich cena překročila hranici tisíce korun, vydělal by před zdaněním zhruba 650 milionů korun.

Jenže tento štědrý program, který zahrnuje nejvyšší management a členy dozorčí rady, je dlouhodobě z mnoha stran kritizován. A včera přišla zpráva, že pražští kriminalisté prověřují podezření na trestný čin související s opčním programem ČEZ.

Je možné, že se případ týká i členů dozorčí rady společnosti.

"Můžeme potvrdit, že se případem zabýváme, ale nebudeme sdělovat žádné další informace. Věc je zatím ve fázi prověřování, to znamená že se zjišťují důkazy," řekla mluvčí pražské policejní správy Iva Knolová.

Opční program umožňuje manažerům ČEZ zakoupit akcie firmy za cenu před jejich nástupem do funkce a následně je při růstu akcií prodat. Naopak pro členy dozorčí rady valná hromada ČEZ tuto výhodu v roce 2005 zrušila.

ČEZ považuje opční program za standardní nástroj motivace managementu společnosti, který propojuje jeho zájmy se zájmy vlastníků. Vzhledem k tomu, že cena akcií téměř neustále stoupá, mohou manažeři na jejich pozdějším prodeji vydělat vysoké částky.

...policie si na to posvítí

Na konci letošního května po vlně kritiky valná hromada firmy program znovu upravila. Jeho příští účastníci si tak budou moci například vydělat maximálně 100 procent původní hodnoty akcie. Další významnou úpravou programu je, že příští členové vedení ČEZ na rozdíl od současných budou moci celou opci uplatnit až po třech letech po jejím poskytnutí.

Změna se ale netýká nynějších členů managementu.

V polovině letošního dubna obvinila policie druhého nejvýše postaveného manažera energetické společnosti Alana Svobodu, že si neoprávněnými obchody s akciemi společnosti přišel na 1,6 milionu korun. Svoboda podle policie zneužil důvěrných znalostí o firmě, což odporuje zákonu. Podle informací ČTK Svobodovo obvinění nesouviselo s opčním programem.

Vysoký manažer ČEZ však jakékoli porušení zákona od začátku odmítal. Na posty ve výkonném managementu i v představenstvu ČEZ rezignoval na nátlak vlády. Poté, co si ČEZ nechal zpracovat právní a odborné posudky, které údajně potvrzují, že obvinění ze zneužití informací z obchodního styku není podložené, se v červnu do funkcí vrátil.

 

Právě se děje

Další zprávy