Těžba ropy se zvýší, slibuje OPEC

ip
11. 9. 2007 19:40
Cena ropy by se mohla snížit
Na těžební "kozlíky" narazíte kolem Hodonína ledaskde, třeba přímo ve vinohradu. Mnohé pamatují dobu socialismu, tehdy je pro RVHP vyráběli v Rumunsku.
Na těžební "kozlíky" narazíte kolem Hodonína ledaskde, třeba přímo ve vinohradu. Mnohé pamatují dobu socialismu, tehdy je pro RVHP vyráběli v Rumunsku. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vídeň - Dnešní konference ropného kartelu OPEC ve Vídni přinesla dobré zprávy pro ty, kteří čekají na pokles ceny ropy. Jak uvedl zpravodajský server ČT 24, členové organizace se dnes dohodli na zvýšení těžebního limitu o 500 tisíc barelů denně. Tato změna by měla začít nabírat platnosti od 1.listopadu letošního roku a v praxi by to znamenalo, že by cena ropy mohla klesat.

Před začátkem jednání se ovšem vyskytovaly pochybnosti, zda návrh na zvýšení těžby projde. Přestože Saudská Arábie návrh podporovala, negativní postoj Íránu, Iráku, Venezuely, Alžírska nebo Libye nevěstil nic jistého. Jejich obavy ze zastavení hospodářského růstu a tudíž snížením poptávky po ropě, neměly ovšem na konečné rozhodnutí vliv.

Zvýšení těžby udělalo radost hlavně průmyslovým zemím, které měli kvůli ubývajícím zásobám ekonomické problémy. Mezi nimi se vyskytly i Spojené státy, které si od rozhodnutí slibují oživení.

Cena ropy dlouhodobě stoupala a rekord zlomila začátkem letošního srpna, kdy se vyšplhala až na 78,77 USD za barel. Dnešní rozhodnutí OPECu by však mohlo tento růst utlumit.

 

Právě se děje

Další zprávy