Test řeckých bank se odkládá, nejspíš na říjen

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 9. 2010 12:48
Povinné zátěžové testy se odkládají, prý by přišly příliš brzy po těch minulých.
Testování bank je součástí podmínek mezinárodní pomoci zadlužené zemi.
Testování bank je součástí podmínek mezinárodní pomoci zadlužené zemi. | Foto: Karel Toman

Athény - Přibližně o měsíc se zřejmě posunou zátěžové testy řeckých bank, které se původně měly uskutečnit v září. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na nejmenovaný zdroj z centrální řecké banky.

Důvodů je hned několik. Podle zdroje Reuters se centrální testování 91 evropských bank v režii Unie a Mezinárodního měnového fondu, konalo před příliš krátkou dobou a od té doby se mnoho nezměnilo.

Financial Times zase informovaly, že testy odložily mezinárodní orgány, aby daly bankám více času na restrukturalizaci.

Velké testování devíti desítek bank se uskutečnilo v létě a zúčastnily se jej i řecké banky. Ze sedmi ústavů, které testem neprošly byla pouze jediná řecká banka - ATE Bank. Krom ní propadla i německý hypoteční Hypo Real Estate a pět španělských spořitelen.

Po skončení testování se ale objevila k jejich kritériím řada výtek. Analytici na jejich základě usoudili, že tyto testy nemají velkou výpovědní hodnotu o reálném zdraví evropských bankovních ústavů.

Když Řecko v květnu přijalo mezinárodní pomoc, která může dosáhnout až 100 miliard, zavázalo se k přísnější kontrole svých bank i k jejich pravidelnému testování jednou za čtvrt roku.

 

Právě se děje

Další zprávy