Tesla Blatná- Miliony na vývoj senzorů

ČTK
12. 5. 2006 16:07
Blatná - Tesla Blatná získala grant 14 milionů korun z evropského výzkumného programu Eureka na vývoj senzorů pro takzvané inteligentní textilie.
Hasiči zasahují při požáru na Jižním Městě v Praze
Hasiči zasahují při požáru na Jižním Městě v Praze | Foto: Aktuálně.cz

Senzory mají jako součást obleku hasičů, lékařů či vojáků chránit před nebezpečnými plyny a chemikáliemi. Uplatnění mohou najít i v medicíně při monitorování životních funkcí.

"Grant je na čtyři roky, náš podíl je ve stejné výši, tedy 14 milionů korun. Je to první grant, který se nám kdy na výzkum podařilo získat," řekl generální ředitel firmy Jan Kalous.

Podnik na vývoji senzoru spolupracuje mimo jiné s Technickou univerzitou v Liberci, s vysokými školami na Slovensku, v Německu a Bulharsku a s dalšími specializovanými pracovišti v Česku.

Čidlo má za úkol změřit vysoké koncentrace nebezpečných plynů nebo chemických látek a signálem před možným rizikem varovat. Součástí projektu je i nákup jedinečného laseru za 8,5 milionu korun.

"Nechtěli jsme ustrnout jako montážní továrna pro cizí firmy. Chceme zvyšovat vlastní technickou úroveň, image a produkovat vlastní výrobky," dodal ředitel blatenské firmy.

Tesla Blatná je předním českým výrobcem elektronických součástek a zapalovacích kabelů do automobilů. Podnik loni meziročně zdvojnásobil zisk na deset milionů korun.

Tržby podle neauditovaných výsledků dosáhly 226 milionů korun, což bylo téměř o 30 milionů více než v roce 2004. Letos Tesla počítá s tržbami 228 milionů, zisk má vzrůst na 12 milionů korun. Podnik zaměstnává 360 lidí.

Tradičním výrobním oborem firmy jsou zapalovací kabely, odrušovací držáky a pojistky do automobilů. Tesla dodává i elektronické součástky, jako rezistory, tlumivky a optočleny.

Čtyři roky se firma specializuje na výrobu nabíječek a řídicích elektronik pro ruční nářadí. Od konce 90. let sama vyvíjí a dodává bezdrátové hlásiče a elektronické varovné sirény.

 

Právě se děje

Další zprávy