Teroristé mávají burzami a turistikou

Adam Junek
7. 1. 2006 0:00
Praha - Vybuchla bomba, stojí za tím teroristé. Ať už taková zpráva přijde odkudkoliv, reakce burz je vždy stejná: pokles. Propadne se místní burza a hlavně akcie pojišťoven, zajišťoven a firem spojených s cestovním ruchem.
Po bombových útocích klesají akcie aerolinií i zájem o danou oblast
Po bombových útocích klesají akcie aerolinií i zájem o danou oblast | Foto: Reuters

Právě cestovní ruch je postižen při pumových útocích nejvíce. Burzy, ať už se propadnou jakkoliv hluboko, se totiž po pár týdnech vzpamatují. U turistiky to trvá podstatně déle. Většinou půl roku, ale i rok.

Přesně tak vypadala i situace před půl rokem po útocích v Londýně. Tituly pojišťoven a zajišťoven zamířily rychle dolů. Největší britský pojišťovací ústav Aviva například ztratil za jediný den 3,2 procenta ze své hodnoty. Zajišťovny totiž nesou náklady škod způsobených teroristickými akcemi. Londýn byl výjimečný. Nebyly poškozeny významné budovy, a pojišťovny tak vlastně neměly téměř co uhradit.

Londýnu ubylo turistů

Dolů spadly i akcie British Airways a velkých cestovních kanceláří. Nicméně ztráty na burze se rychle srovnaly poté, co se trhy uklidnily. Příliš je pak už nerozhoupalo opakování útoků v Londýně o týden později.

Jak se půlrok po útocích změnil Londýn a Británie, ČTĚTE ZDE.

Naopak turistický ruch se vzpamatovává dodnes. V minulém roce přišla Británie asi o půl milionu návštěvníků.

Podobně reagovali cestovatelé i v dalších případech teroristických akcí. Po útocích na indonéském ostrově Bali v roce 2002 se museli tamní hoteliéři smířit s nejslabším přílivem návštěvníků od roku 1999. V roce 2003 jich přijelo méně než jeden milion. A letos, když měl ostrov nakročeno k slibné sezoně, bouchaly bomby opět.

Také Egypt se v červenci loňského roku vyrovnával s atentáty. Ještě ani neutichl humbuk kolem výbuchů v Káhiře v dubnu a teroristé si už vyhlédli letovisko Šarm aš-Šajch. Turisté začali prchat. Cestovní ruch je přitom pro severoafrický stát velmi důležitý. Tvoří s 6,6 miliardami dolarů asi jedenáct procent hrubého domácího produktu.

V globálním měřítku ale skoro žádný útok není schopen světovou turistiku ovlivnit. Pokud cestovatelé z jednoho místa prchají, na jiné zamíří. Proto se loňský rok zdá podle předběžných čísel rekordním. Za cestování se utratilo až sedm set miliard dolarů, odhaduje Světová turistická organizace.

Velký dopad měl jen Irák a New York

Ničivý dopad měly pouze teroristické útoky na New York v roce 2001. Příjmy v původně slibném roce poklesly o více než dvanáct miliard dolarů a navíc pak každoročně zasáhla turistiku další katastrofa. Přesto se s epidemiemi SARS a ptačí chřipky dokázal cestovní ruch vyrovnat. Citelně jej zasáhla nakonec jen válka v Iráku, kdy společnosti přišly asi o 30 miliard dolarů.

U odhadů ekonomických škod u podobných akcí se však počítá s jejich jedinečností. Situaci, kdy by se teroristé zaměřili cíleně na jednu oblast, si nikdo raději netroufá odhadnout.

 

Právě se děje

Další zprávy