Tamiflu smí vyrábět i Thajsko a Filipíny

ČTK, eko
28. 11. 2005 13:46
Curych - Vlastí verzi léku proti ptačí chřipce Tamiflu, smí po Indonésii vyrábět i Thajsko a Filipíny

"Tamiflu nemá v těchto zemích patentovou ochranu," prohlásil mluvčí farmaceutické společnosti Roche. Dodal, že pokud Thajsko a Filipíny zahájí vlastní výrobu léku Tamiflu, nebude to pro ně mít žádné finanční důsledky. Mohl by tak vzniknout zdroj levného léku Tamiflu pro ostatní rozvojové země, které si nemohou dovolit značkovou verzi od firmy Roche, píše agentura Reuters.

Společnost Roche dala minulý týden povolení k výrobě léku Tamiflu v Indonésii. Mluvčí se však dnes odmítl vyjádřit k tomu, za jak dlouho budou vlády Indonésie, Thajska a Filipín schopny produkci léku zahájit. "Nepřísluší nám o tom spekulovat. Jako zodpovědná společnost jsme s nimi nadále ochotni diskutovat o tom, zda můžeme pomoci," řekl mluvčí.

Lék Tamiflu, jinak známý pod lékárnickým názvem oseltamivir, považuje Světová zdravotnická organizace za nejúčinnější preparát v boji proti viru H5N1. Ten způsobuje ptačí chřipku a přestože se zatím neprojevil jako vážný problém, odborníci mají obavy, že by mohl zmutovat a odstartovat pandemii chřipky.

 

Právě se děje

Další zprávy