Swiss Re se stane světovou jedničkou

eko, ČTK
18. 11. 2005 15:10
Curych - Druhá největší zajišťovna na světě kupuje pojišťovací divizi firmy General Electric za 6,8 miliardy dolarů (160 miliard korun).

Švýcarská společnost chce získáním GE Insurance Solutions podpořit svůj růst a rozšířit aktivity, uvádí se v dnešním prohlášení. GE Insurance Solutions je pátou největší zajišťovnou na světě. Spojením vznikne světová jednička na trhu zajištění - tedy pojištění pro pojišťovny.

Akvizici ještě musí schválit antimonopolní úřady. Dokončena by mohla být do poloviny příštího roku. Swiss Re nekupuje tu část divize GE, která poskytuje životní a zdravotní pojištění v USA.

Novým šéfem představenstva se má stát Jacques Aigrain, dosavadní šéf finančních služeb.

Swiss Re zaplatí za zajišťovnu v hotovosti a cennými papíry. Chce emitovat nové akcie ve výši 7,5 miliardy USD. GE by po uzavření dohody měla vlastnit ve švýcarské zajišťovně podíl deset procent.

Příjmy z pojistného GE Insurance Solutions v loňském roce činily 6,2 miliardy dolarů. Celkové jmění bez divize životního a zdravotního pojištění na konci června činilo 41,5 miliardy dolarů.

Analytici uvádějí, že na investory akvizice zřejmě příliš nezapůsobí. Důvodem jsou obavy, že úspory vzniklé spojením budou pouze omezené a sloučení společností obtížné, napsaly agentury Reuters a AP.

Swiss Re se v roce 2003 po dvou letech ztrát vrátila pod vedením Johna Coombera k zisku. Manažer však ve firmě končí a v příštím roce ho nahradí Jacques Aigrian. V loňském roce čistý zisk zajišťovny stoupl o 45 procent na 2,5 miliardy švýcarských franků, tedy 1,6 miliardy eur. Swiss Re byla zisková přes četné a silné hurikány díky výrazným příjmům z investic.

 

Právě se děje

Další zprávy