Švýcarsko nechce být "daňovým rájem"

Ekonomika Ekonomika
4. 11. 2008 11:40
Německo žádá, aby Švýcarsko skončilo na černé listině daňových rájů
Požadavek německého ministra Peera Steinbrücka zařadit Švýcarsko na černou listinu daňových rájů pobouřil.
Požadavek německého ministra Peera Steinbrücka zařadit Švýcarsko na černou listinu daňových rájů pobouřil. | Foto: Reuters

Zurich/Berlín - Švýcarsko se ohradilo proti německému nařčení, že patří na černou listinu daňových rájů.

Švýcarský ministr financí Hans-Rudolf Merz proto míří do Německa, kde si chce se svým zdejším protějškem Peerem Steinbrückem vyjasnit stanoviska z očí do očí."

"Se Steinbrückem se sejdeme v nadcházejících týdnech. V přátelském duchu," potvrdil Merz.

Celá roztržka začala poté, co Steinbrück před několika dny v Paříži vznesl požadavek na zařazení Švýcarska na černou listinu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Steinbrück nás urazil, tvrdí Švýcaři

Možnost zařazení na seznam tzv. daňových rájů, který obsahuje mimo jiné Lichtenštejnsko, Andorru nebo Monako, ale vyvolalo ve Švýcarsku vlnu emocí. V těchto státech jsou totiž bankovní pravidla natolik liberální, že umožňují rozsáhlé daňové úniky. Podle ředitele Asociace švýcarských bank Urse Rotha je prohlášení, které zemi v podstatě staví do stejného světla, urážlivé.

"Švýcarsko nebude zapsáno na černou listinu, protože tato obvinění jsou zcela nepodložená, máme smlouvy o poplatcích se šedesáti zeměmi včetně Německa. S těmito státy sdílíme informace i o daňových podvodech a plníme mezinárodní normy," domnívá se Roth.

Jeho německý kolega Steinbrück si ale stojí za svým. Své tvrzení navíc dokládá rostoucím počtem bohatých Němců, kteří si otevírají účty ve švýcarských bankách, aby obešli daňovou povinnost v Německu.

Na švýcarských kontech anonymních majitelů se tak nachází miliony eur a Německo ročně tratí miliardy na daních.

Vše začalo v Lichtenštejnsku

Celá kauza odstartovala v únoru odhalením masových daňových podvodů v Lichtenštejnsku. 

Švýcarský ministr financí Hans-Rudolf Merz proto míří do Německa. Jednat.
Švýcarský ministr financí Hans-Rudolf Merz proto míří do Německa. Jednat. | Foto: Reuters

Tehdy se totiž ukázalo, že mnoho účtů v lichtenštejnských bankách, kupříkladu LGT, si němečtí občané i jiní státní příslušníci zakládali jen kvůli tomu, aby obešli daňovou povinnost ve vlastním státě.

Lichtenštejnsko proto již na černé listině daňových rájů OECD figuruje vedle Baham nebo Kajmanských ostrovů.

Steinbrückovi se nelíbí, že země helvetského kříže odmítá podávat informace o klientech svých bank, pokud ti čelí pouhému podezření z daňových úniků.

Po nevoli Spojených států, které v červenci vyčíslily daňové úniky na 100 miliard dolarů ročně, Švýcarsko své bankovní tajemství  vůči USA poněkud rozvolnilo. Nyní totéž žádá Německo.

 

Právě se děje

Další zprávy