Světlo v tunelu. Víkend přinese finále řeckého dramatu

Karel Toman
17. 10. 2011 11:35
Tento týden bude rozhodnuto hodně. Možná všechno, tvrdí řecký ministr financí
Foto: Reuters

Paříž - "Tento týden bude rozhodnuto hodně. Možná všechno," prohlásil v neděli řecký ministr financí Evangelos Venizelos.

Na mysli přitom neměl nic menšího než osud evropské měnové unie a řecký dluh hrozící spustit domino státních a bankovních bankrotů, a tím i novou bankovní krizi a globální recesi.

O řešení této hrozby jednali v neděli ministři financí a centrální bankéři skupiny nejvyspělejších zemí G20. Dohodli se, že evropští lídři musejí "rozhodně čelit současným výzvám prostřednictvím komplexního plánu", který má být předložen na summitu EU 23. října.

Francouzský ministr financí Francois Baroin, který jednání předsedal, prohlásil, že Berlín a Paříž - neboli vlády dvou největších zemí eurozóny - jsou připraveny schválit plán na snížení řeckého dluhu, zastavení nákazy a ochranu evropských bank.

Řešení přijde příští víkend. Snad

Náznaky tohoto plánu přitom před schůzkou představil prezident Evropské komise José Manuel Barroso.

Tento plán počítá s větší pomocí bankám a zadluženým zemím a především s výraznějším osekáním řeckého dluhu. V červenci se věřitelé dohodli, že z něj odepíší pětinu, teď se v souvislosti s návrhy Německa a Francie hovoří až o více než polovině dluhu.

Trhy výsledek jednání G20 přijaly s optimismem. Na začátku pondělního obchodování na asijských burzách vedl tento závazek k prodloužení největšího týdenního zisku za půl roku. Rostly i futures (kontrakty na budoucí transakce) evropských akcií, euro se dostalo poblíž měsíčního maxima.

Komoditám, včetně ropy a zlata, a některým riskantnějším aktivům naopak docházel dech, protože odvrácení pohromy v Evropě není vůbec jisté a bude velmi náročné.

"Po vývoji na summitu můžeme předpokládat, že příští víkend budou zavedena dlouho očekávaná konkrétní opatření k řešení krize," řekl agentuře Reuters Sumino Kamei, analytik Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Ďábel jménem "technická finalizace"

Experti ale upozorňují, že očekávání od klíčového summitu o nastávajícím víkendu jsou vysoká a že výsledný plán může opět přinést zklamání.

Moc nadějně v tomto ohledu nepůsobí ani typicky vágní "europříslib" komisaře pro ekonomiku Oli Rehna, že 23. října eurozóna pouze představí "klíčové principy a parametry" pomoci Řecku a "technickou finalizaci" programu provede v následujících týdnech.

Právě v detailech přitom obvykle bývá "skrytý ďábel", jak před summitem varoval americký ministr financí Timothey Geithner.

Napětí mezitím roste.

Řecko totiž stále nedostalo v pořadí šestou tranši mezinárodní pomoci od "trojky" (ECB, MMF a EU) a s přibývajícím časem hrozí, že mu dojdou peníze a nějaká událost spustí jeho chaotický bankrot. Pracně připravovaný scénář řízeného bankrotu by pak nejspíš ztratil smysl a obávaný scénář domina ohrožujícího stabilitu bank a velkých ekonomik, jako jsou Itálie a Španělsko, by se stal realitou.

Z Brazílie je vidět světlo na konci tunelu

Americký ministr financí Geithner Evropu poslední týdny pro její nerozhodnost otevřeně kritizuje. To, co si na summitu vyslechl, mu však dalo jistou naději.

"Zjevně musejí zapracovat na strategii a detailech, když se ale Německo s Francií dohodnou na plánu a rozhodnou se jednat, jsou možné velké věci," řekl Geithner.

"Začíná týden, na jehož konci budeme o mnoho moudřejší v otázce dalšího vývoje dluhové krize v eurozóně," glosoval ekonom Jan Čermák v ranním komentáři důležitost "víkendového finále v eurozóně".

"Vidíme světlo na konci tunelu," troufnul si říct po summitu G20 brazilský ministr financí Guido Mantega.

 

Právě se děje

Další zprávy