Švédové se znovu obracejí proti euru

vid, ČTK
20. 12. 2005 13:09
Stockholm – Společnou evropskou měnu by dnes v referendu odmítla polovina Švédů, pro by hlasovalo jen 36 procent.
Švédové stále platí korunou
Švédové stále platí korunou | Foto: Profimédia

Takový je výsledek průzkumu, který zveřejnil Ústřední statistický ústav. Na jaře letošního roku sice průzkumy naznačovaly, že podpora euru pozvolna vzrůstá, avšak podzim přináší nový zlom.

A to i přesto, že švédská koruna vůči euru oslabuje, poznamenala k tomu švédská tisková agentura TT. Proti zavedení eura se v listopadu vyjádřilo 49,4 procenta Švédů, zatímco v květnu to bylo 46,4 procenta.

Švédsko vstoupilo do EU v roce 1995 a je jednou ze tří zemí z původní evropské patnáctky, které v roce 1999 zůstaly mimo eurozónu. Vlastní měnu se rozhodly i nadále používat Britové a Dánové. Dánská koruna je ale navázaná na euro a její kurz smí kolísat jen ve velmi úzkém pásmu.

Švédové mají euro radši než Švédky

Švédští muži jsou euru stále nakloněni více než ženy, ale negativní postoj nabral už i mezi nimi většinu, i když jen vcelku nevýrazným poměrem 46 ku 42 procentům. Ženy jsou proti euru daleko více - 52 procenta ku pouhým 30 procentům zastánkyň.

Foto: Tomáš Daněk

Také celkový odpor proti švédskému členství v EU je v nejnovějším průzkumu vyšší než dříve. Pro členství v EU je dnes 45 procent Švédů, zatímco 35 procent je proti.

Největší odpor proti EU se zvedl rok po referendu o vstupu do EU, ve kterém Švédové hlasovali pro v poměru 48 ku 42 procentům: V roce 1995, po vstupu Švédska do EU, se zvedl počet odpůrců na 62 procenta. Od té doby však protievropské nálady Švédů postupně klesají.

 

Právě se děje

Další zprávy