Sushi ovlivní japonskou inflaci

Dušan Klimeš
3. 9. 2006 0:00
Tokio - Láska Japonců k syrovým rybám se dostala o stupínek výš. Tamní statistikové se rozhodli zahrnout sushi do spotřebního koše, z něhož se počítá inflace.

Stejně jako většina rozvinutých zemí i Japonsko má svůj seznam nejprodávanějšího a základního zboží, jehož cena se bedlivě sleduje. Z výsledků tohoto sledování se pak vypočítá inflace.

A do tohoto seznamu se konečně po letech dostalo i sushi, národní japonský pokrm tvořený rolkou ze syrových ryb. A co musí takový pokrm splňovat? Počítají se jen sushi, která jsou servírována v restauracích, kde si zákazníci své jídlo berou přímo z pojízdného pásu.

To, že bude vývoj cen sushi ovlivňovat inflaci, je znakem, že toto jídlo je natolik oblíbené a kupované, že tvoří nezanedbatelnou část útrat domácností a občanů.

Ovšem aby se mohl tento lahodný pokrm do spotřebního koše zahrnout, musí jiný tovar "z kola ven". Černého Petra tentokrát dostaly například propisky a šicí stroje.

Při této poslední úpravě ohlásil ministr pro vnitřní záležitosti, že 34 spotřebních předmětů bude přidáno, zatímco 48 jich spotřební koš opustí.

Mezi riziková jídla lékaři zařadili nedopečené maso v hamburgerech, syrové mleté hovězí, syrové čerstvé ryby, ústřice, nepasterizované mléko nebo syrová vejce.
Mezi riziková jídla lékaři zařadili nedopečené maso v hamburgerech, syrové mleté hovězí, syrové čerstvé ryby, ústřice, nepasterizované mléko nebo syrová vejce. | Foto: Profimédia

Změnami k nižší inflaci

Podle ekonomů díky nejnovějším změnám klesne japonská inflace o 0,2 procenta a bude se tak pohybovat kolem 0,3 procent.

Vláda je však ráda, že i nadále bude pokračovat období mírné inflace. Po dlouhém období deflace se totiž Japonsku podařilo konečně porazit deflaci, tedy dlouhodobý pokles cen výrobků.

"Revidování spotřebního koše nebude mít vliv na to, jak analytici vidí ekonomiku. Je na tom dobře a pomalu se dostává z tíživé deflace," řekl pro BBC Naoki Iizuka, hlavní ekonom v Dai-ichi Life Research Institute.

"Na podzim jistě uvidíme mnoho důkazů o tom, že ceny pomalu rostou a riziko poklesu cen už je za námi," dodává Iizuka.

U nás vládne jídlo

Český spotřební koš má 775 položek. Největší váhu v něm mají, stejně jako v ostatních státech, potraviny. Jejich ceny tvoří až pětinu zkoumaného vzorku.

Foto: Reuters

Nemalou část pak tvoří alkoholické a tabákové výrobky. Jejich podíl na výsledné inflaci je osm procent. Kromě těchto jsou do indexu počítány například i prázdné CD disky, hry či klenoty.

Oproti zdravému sushi však našemu koši vládnou takové položky jako šunkový salám, lahvové pivo či cigarety Petra. Nechybí v něm však ani chlouba českého průmyslu Škoda Octavia.

Například anglický Národní statistický úřad nedávno přidal do spotřebního koše i digitální přehrávače hudby.

V posledních letech statistici do svých výpočtů přidali i šampaňské či kondomy.

 

Právě se děje

Další zprávy