Studie: Firmy podceňují katastrofy

Dušan Klimeš
2. 3. 2007 12:24
Praha - Společnosti si sice uvědomují rizika katastrof či nehod, přesto proti nim zůstavají málo vyzbrojené.

Odstavec

Konec odstavce

"Firmy dobře vědí, že nemohou přehlížet nebezpečí z možných teroristických útoků, výpadku proudu, hurikánů či pandemie ptačí chřipky, ale zároveň nevěří, že někdy nastanou," uvádí společná studie společností KPMG, Economic Intelligence Unit a IBM.

Nejvíce firmy straší elektrický proud

Výzkumu se zúčastnilo více než 225 řídících pracovníků z celého světa. Téměř sedmdesát procent z nich do svých rizikových plánu zahrnulo výpadek elektrického proudu.

Druhým rizikem, kterého se obávají, jsou teroristické útoky. Za nimi pak skončily mimořádné klimatické události.

Foto: Reuters

Přesto ale spousta firem dělá velmi málo pro to, aby se v případě těchto katastrof dokázala "ubránit" a zajistit chod společnosti.

Hlavním důvodem, proč firmy zanedbávají prevenci rizik je nízká pravděpodobnost, že takové situace vůbec nastanou.

"Firmy však nemohou risk management přehlížet a spokojit se s tvrzením, že takové události jsou buď nepředvídatelné nebo vzdálené," říká Eva Racková ze společnosti KPMG Česká republika.

Tesco cvičí na povodeň

Jeden z největších maloobchodních řetězců v Česku, firma Tesco, patří ale mezi připravené.

Tesco se na nehody připravuje
Tesco se na nehody připravuje | Foto: Aktuálně.cz

"Výpadek elektrického proudu je jedno z potencionálních nebezpečí na které se soustavně připravujeme a pravidelně cvičíme," potvrdil deníku Aktuálně.cz zástupce firmy Vesselin Barliev.

Nepodceňují prý ani klimatické události jako je povodeň.

"Spolu s hasičskými oddíly pravidelně simulujeme nutnou evakuaci zákazníků z našich obchodů, abychom byli schopní v případě opravdové události ochránit zdraví a bezpečí naších zákazníků," říká.

Scénáře pro malé

"Vysoce sofistikované nástroje pro plánování řešení případných katastrof jsou pro menší společnosti příliš nákladné," uvádí Eva Racková z KPMG.

Velké firmy jsou připravenější tedy investovat větší prostředky. Podle Rackové ale existují modely, které jsou dostupné i pro malé podnikatele. Jsou to univerzální scénáře, které dokáží firmám v případě hrozby pomoci.

Nejvýznamnějším hybatelem v oblasti řízení rizik jsou podle studie státní a regulační orgány. Tlak těchto institucí dokáže přinutit manažery, aby se riziky zabývali a řešili je. Další třetina šéfů přiznala, že na rizika musí myslet kvůli pojišťovnám a jejich požadavkům.

 

Právě se děje

Další zprávy