Špatné zprávy. Evropské akcie po volbách strmě padají

ČTK Karel Toman, ČTK
7. 5. 2012 11:30
Citigroup: šance, že Řecko opustí euro, vzrostla po volbách z 50 na 75 procent
Padá to, padá.
Padá to, padá. | Foto: Reuters

Berlín/Atény - Západoevropské akcie začaly po nedělních volbách ve Francii a Řecku výrazným poklesem. Důvodem je nejistota ohledně budoucího vývoje.

Index 50 největších akciových titulů sestoupil o téměř dvě procenta na minimum za čtyři a půl měsíce, protože výsledky voleb vrhly pochyby na schopnost eurozóny vymanit se z dluhové krize.

Index Euro STOXX 50 klesl po zahájení obchodů o 1,8 procenta na 2208,52 bodu, nejníže od konce prosince. Index pařížské burzy CAC oslabil o 1,5 procenta a frankfurtský index DAX se propadl o 2,2 procenta.

Řecký akciový index ASE spadl o osm procent, nejníž od roku 2008. Úrovní 636 bodů se ale přiblížil dvacetiletému minimu ve výši 626 bodů, kterého dosáhl v lednu. Akcie některých řeckých bank propadly až o 16 procent.

Podle analýzy banky Citigroup vzrostla pravděpodobnost, že země vystoupí z eurozóny z 50 procent před volbami na 75 procent po volbách, upozornila agentura Bloomberg.

Euro na asijských trzích kleslo na třítýdenní minimum.

Poražený v Řecku i Francii? Německo

Ve Francii vyhrál prezidentské volby socialista François Hollande nad zastáncem "německého" úsporného kurzu Nicolasem Sarkozym. To investoři všeobecně čekali, ale Hollandovy plány na zvyšování výdajů a daní a odkládání úspor v chronicky zadlužené ekonomice nadále plodí znepokojení.

A také to vnáší nejistotu ohledně fiskálního paktu, o kterém Hollande v kampani prohlašoval, že jej chce po volbách přehodnotit.

V Řecku zase voliči vyslovili jasný odpor k programu "úspory za pomoc" a výrazně snížili podporu vládních proevropských stran PASOK a Nová demokracie. Ty nezískaly většinu potřebnou k vytvoření nové vlády.

To může mít vážné důsledky pro celou eurozónu, protože je ohrožena politika, která zatím Řecko zachraňovala před neřízeným bankrotem a odchodem z eurozóny. Trhy se budou nyní zaměřovat na snahy řeckých stran o nalezení koaličních partnerů a nevylučuje se možnost brzkých nových voleb.

Hrozí nová vlna nákazy?

"Výsledky víkendových voleb nijak nepřispívají k uklidnění obav, které na trhu vládnou už od pátečního zklamání z údajů o vývoji americké zaměstnanosti. Politická nejistota narůstá a situace v eurozóně je teď nepředvídatelnější," řekl agentuře Reuters analytik Gerhard Schwarz z německé Baader Bank.

Řecké volby s nejistotou ohledně fungování motoru eurozóny tak "mohou spustit novou vlnu nákazy v dalších členských státech," a "posunout celý blok zpět do krizového módu," uvedla ve své analýze agentura Reuters.

Na trh nadále negativně působí páteční údaje z USA. Americká ekonomika podle nich vytvořila v dubnu opět výrazně méně pracovních míst než v předešlém měsíci.

 

Právě se děje

Další zprávy