Sony chybí součástky, výroba elektroniky stojí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
22. 3. 2011 12:09
Část továren v Japonsku sice obnovuje výrobu, dalším se ale nedostává materiálu a součástek
Foto: Reuters

Tokio - Kvůli chybějícím materiálům a součástkám přeruší elektronický gigant Sony část své výroby na japonském území.

Bezprostředně po zemětřesení a následné vlně tsunami se zastavila výroba v šesti továrnách, v některých už ji Sony postupně obnovuje.

Provoz do konce března byl přerušen v pobočkách vyrábějících například digitální fotoaparáty, mobilní telefony nebo televize ve čtyřech lokalitách. Výroba bude pokračovat, až si výrobce zajistí chybějící komponenty a materiály.

Závod Sony na dobíjecí baterie v prefektuře Točigi v úterý obnovil částečně výrobu. Minulé úterý, jen čtyři dny po neštěstí, se spustil částečný provoz jiného závodu ve stejné prefektuře. Provoz v Saitamě severně od Tokia obnovil plně produkci ve stejný den.

Závod v prefektuře Čiba, který vyrábí rekordéry disků Blu-ray a domácí audio systémy, dnes Sony rozjíždí přerušovaně podle dodávek elektřiny. Továrna není po zemětřesení poškozena, ale trápí ji výpadky energie.

Továrna na CD a DVD v Ibaraki prochází sice opravami, ale také ještě nevyrábí. Všechny ostatní japonské lokality, kde má Sony závody, pokračují v běžném provozu. I tam se ale může výroba přerušit, pokud dojdou komponenty nebo vypadne elektřina, napsala agentura AP.


 

Právě se děje

Další zprávy