Slovensko zrušilo privatizaci letiště

ČTK
16. 8. 2006 15:50
Bratislava - Povolební situace na Slovensku brzdí privatizaci tamních letišť. O košickém antimonopolní úřad již rozhodl, prodej bratislavského letiště dnes zrušila vláda.
Foto: Letiště Bratislava

Slovenský Protimonopolní úřad (PMÚ) v pondělí prodloužil lhůtu na rozhodnutí o prodeji kontrolního balíku akcií letiště v Bratislavě. Dnes však ministerstvo dopravy navrhlo vládě, aby celou privatizaci tohoto letiště zrušila. A ta tento návrh přijala

Konsorcium prý nesplnilo podmínky, mezi kterými bylo i to, že prodej bratislavského letiště musí schválit Protimonopolní úřad. Ten své rozhodnutí odsunul na říjen. Ministerstvo tvrdí, že tak celou privatizaci může vláda zastavit a není ani povinna ho prodat firmě, která byla v tendru druhá.

Včera již úřad rozhodl o tom, že konsorcium TwoOne, vedené vídeňským letištěm, může převzít letiště v Košicích.

Odsunutí rozhodnutí jako záminka

ČTK o tom informovala mluvčí úřadu Alexandra Bernáthová. Konsorcium tak nesplní jednu z podmínek privatizační smlouvy, a současné vládě Roberta Fica se tak otevřela možnost odstoupit od transakce.

PMÚ odložil rozhodnutí o bratislavském letišti do 19. října, protože jeden ze členů vítězného konsorcia, Flughafen Wien, se ve stanoveném termínu nevyjádřil k podmínkám prodeje, které navrhoval úřad. PMÚ předtím vyjádřil obavy z narušení hospodářské soutěže.

Konsorcium TwoOne potřebovalo získat souhlas úřadu do 15. srpna. V opačném případě nesplní podmínku smlouvy. Termín na předložení kladného stanoviska úřadu určila předchozí vláda Mikuláše Dzurindy. Ta v rozhodnutí o privatizaci uvedla, že pokud vítěz nebude mít do poloviny srpna souhlas PMÚ, ministr dopravy předloží vládě nový návrh na prodej letišť ve prospěch druhého uchazeče v pořadí.

Tím je konsorcium Abertis s finanční skupinou J&T. Nové rozhodnutí bude muset učinit Ficova vláda, která je však proti prodeji.

TwoOne nabídlo za letiště v hotovosti 11,4 miliardy slovenských korun, což je zhruba 8,5 miliardy korun českých. Dalších 7,9 miliardy slovenských korun chce vložit do majetku letiště v Bratislavě a 400 milionů slovenských korun do letiště Košice. V konsorciu je kromě vídeňského letiště také investiční skupina Penta a rakouská banka Raiffeisen Zentralbank.

Původně měl antimonopolní úřad o letištích rozhodnout do 8. června. Kvůli složitosti však lhůtu prodloužil do poloviny srpna. Rakouský antimonopolní úřad s transakcí již souhlasil. Někteří odborníci před prodejem uvedli, že odevzdání letišť do rukou většímu konkurentovi, který je vzdálený 40 kilometrů od Bratislavy, může ohrozit hospodářskou soutěž.

Ministr dopravy Ľubomír Vážny z nejsilnější vládní strany Směr-SD již vícekrát potvrdil, že jeho strana je proti privatizaci letišť, bude se snažit soutěž zrušit a budoucnost letišť řešit jejich dlouhodobým pronájmem. Proti prodeji vystupoval i premiér Fico, který však naposledy prohlásil, že bude akceptovat rozhodnutí PMÚ.

Podle dnešního vydání listu Pravda by mohlo TwoOne žalovat Slovensko u mezinárodní arbitráže, pokud vláda smlouvu vypoví.

 

Právě se děje

Další zprávy