Slovak Telecom dostal pokutu 885 milionů

čtk, eko
18. 1. 2006 12:24
Bratislava - Rekordní pokutu 885 milionů slovenských korun dominantnímu poskytovateli pevných telefonických linek Slovak Telecom (ST) potvrdila rada slovenského Protimonopolního úřadu (PMÚ).

Důvodem udělení historicky nejvyšší pokuty na Slovensku je zneužívání dominantního postavení při poskytování přístupu k místním vedením. Rozhodnutí nabylo právoplatnosti v pondělí.

Slovak Telecom musí pokutu uhradit do třiceti dnů od nabytí právoplatnosti. Podle mluvčího úřadu Miroslava Jurkoviče ještě může společnost napadnout rozhodnutí u soudu. ST je v zemi jediným vlastníkem a správcem pevné veřejné telekomunikační sítě, jejíž součástí jsou i místní vedení, takzvaná "poslední míle".

Neposkytnutím přístupu k místním vedením Telecom podle PMÚ omezil své konkurenty. "Chování ST tedy dlouhodobě deformovalo konkurenční prostředí, což mělo dopady také na spotřebitele," poznamenal Jurkovič.

Telecom podepsal první propojovací smlouvy s alternativními operátory až loni, ačkoli zákony umožnily liberalizaci na trhu poskytovatelů pevných linek už od roku 2003. Alternativní operátoři i Telekomunikační úřad kritizovali ST, že se snažil co
nejdéle udržet monopol tím, že nabízel ostatním společnostem nevýhodné podmínky.

Slovak Telecom, který zahrnuje také mobilního operátora T-Mobile Slovensko, hospodařil za tři čtvrtletí loňského roku s konsolidovaným čistým ziskem 2,6 miliardy slovenských korun. Společnost patří do skupiny Deutsche Telekom.

Vysokými tresty nešetří ani český antimonopolní úřad (ÚOHS). Historicky nejvyšší pokuty 205 milionů korun se od něj loni v listopadu dočkal Český Telecom. Tím, že v roce 2002 nabízel k paušálům minuty volání zdarma, se Telecom dopustil zneužívání dominantního postavení na trhu. Lidé totiž podle úřadu neměli důvod odcházet ke konkurenci, která nemohla nabídnout lepší služby.

O něco nižší sankci (201 milionů korun) dostalo šest stavebních spořitelen, které se provinily v roce 1997 uzavřením zakázané dohody o výměně informací.

 

Právě se děje

Další zprávy