Šéf Deutsche Bank: Nevinen

Dušan Klimeš
29. 11. 2006 10:30
Düsseldorf - Dnes skončil již druhý soud s nejvyšším manažerem Deutsche Bank Josefem Ackermannem. Soud celé projednávání zrušil.

Přestože už byl jednou ve stejné věci osvobozen, musel znovu před soud. Ackermann byl státním zástupcem viněn z toho, že jako člen dozorčí rady firmy Mannesmann nechal vyplatit třem manažerům bonus ve výši 57 milionů euro, což je víc než 1,5 miliardy korun.

Udělal to ovšem až poté, co firmu přebral Vodafone. Spolu se třemi společníky byl obviněn z nezákonného spolčení a poškozování společnosti, kterou měli spravovat.

Soud ale vyhověl prokuratuře a přelíčení zastavil. Ackermann je tedy nevinný.

Rozhodně odstoupit

"Jestli se prokáže jeho vina, rozhodně je na místě mluvit o jeho rezignaci z postu ředitele Deutsche Bank," řekl na začátku soudu pro agenturu Bloomberg tiskový mluvčí DSW Jeurgen Kurz. Tato organizace zastupuje 28 tisíc drobných investorů nejrůznějších společností.

Foto: Deutsche Bank

"I kdyby se poté odvolal, jeho pozice by byla příliš slabá," dodává. Nyní je ale vše jinak. Soud rozhodl, že Ackermann a jeho společníci už nadále nemusí čelit obvinění a na žádost prokuratury kauzu zastavil.

Ovšem hned první proces se stal symbolem pro chtivost německých vrcholových manažerů.

Přelíčení trvalo šest měsíců a Ackermann musel trávit u místního soudního dvora až dva dny v týdnu. Přestože byl tehdy ředitel osvobozen, soud vyšší instance toto rozhodnutí zrušil. A tak musí původem Švýcar projít celým stresujícím obdobím znovu.

Ovšem hned po prvním procesu Josefa Ackermanna podpořila dozorčí rada firmy, která hájí zájmy akcinářů. Má prý "neomezenou důvěru" rady a ta to hned dokázala. Prodloužila jeho smlouvu až do roku 2010.

Ackermann se svého "hříchu" měl dopustit totiž v době, kdy ještě nebyl v Deutsche Bank, sám se neobohatil a na jeho dnešní práci to nemělo žádný vliv, vysvětlují členové dozorčí rady.

Úspěšný manažer

Problémy s druhým soudem přišly v tu nejnevhodnější dobu. Bylo to jen několik týdnů poté, co sebevědomý šéf zveřejnil své plány na nárůst ziskovosti a vyhlásil nesmiřitelný boj svým rivalům UBS a Goldman Sachs.

Za poslední čtyři roky se mu povedlo razantně snížit náklady, propustit čtvrtinu zaměstnanců, prodat aktiva za téměř 18 miliard eur a ztrojnásobit zisk na letošních 2,94 miliardy euro za pololetí.

Foto: Reuters

Dokázal tak vytáhnout ziskovost na 19 procent. To je ale pořád jen začátek. Rád by v tomto ohledu konkuroval UBS s 31procentní a Goldman Sachs s 41procentní ziskovostí.

 

Právě se děje

Další zprávy