Sarkozy: Ať se naše auta vyrábějí doma, a ne v Česku

Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
5. 2. 2009 22:26
Prezident hovořil s novináři o dopadech krize na Francii
Podle Nicolase Sarkozyho je ekologický balíček potřeba
Podle Nicolase Sarkozyho je ekologický balíček potřeba | Foto: Reuters

Paříž - Francouzské automobily by se měly vyrábět ve Francii, a nikoliv třeba v České republice. Zhruba tak lze shrnout čtvrteční poselství francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Ten v televizním rozhovoru řekl, že výroba vozů francouzských značek by se měla přesunout z jiných zemí zpět do Francie. Konkrétně se zmínil o České republice.

"Když se postaví továrna v Indii, aby se auta značky Renault prodávala Indům, to je ospravedlnitelné. Ale aby se postavila továrna určité automobilky v České republice a aby se prodávala její auta ve Francii, to už je neospravedlnitelné," prohlásil Sarkozy.

O tisíc eur dráž ve Francii než v ČR

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën má v České republice u Kolína společný podnik TPCA s japonskou Toyotou.

"Vedoucí představitelé automobilek mi řekli, že výroba stejného modelu automobilu v České republice vyjde ve Francii zhruba o tisíc eur dráž. Výrobce proto musíme doma udržet rušením nebo snížením některých daní," pokračoval Sarkozy.

Země eurozóny podle něj musí v nynější krizi postupovat rozhodně a společně. Dodal, že českému předsednictví Evropské unie při řešení problémů způsobených finanční krizí nemá co vytknout. "Dělají, co mohou," sdělil stručně na adresu české vlády. 

Francie bojuje s nezaměstnaností

V rozhovoru dále uvedl, že vláda hodlá v rámci protikrizových opatření snížit daň z příjmu. Kategoricky naopak odmítl zvýšení minimální mzdy. "Hlavním cílem je zajistit ekonomický růst a dostatek pracovních míst," uvedl Sarkozy.

Nezaměstnaných ve Francii prudce přibývá. V listopadu přišlo o práci 64 tisíc lidí, v prosinci 47 tisíc.

 

 

Právě se děje

Další zprávy